Ново изследване на древна вавилонска плочка променя представите за математическите

...
Ново изследване на древна вавилонска плочка променя представите за математическите
Коментари Харесай

Учени: Вавилонците са познавали Питагоровата теорема преди гърците

Ново проучване на антична вавилонска плочка трансформира визиите за математическите знания в древността, оповестява National Geographic.

Според учени от университета " Ню Саут Уелс ", тя евентуално слага основите на тригонометрията и демонстрира, че основателите й са познавали Питагоровата теорема доста преди появяването на Питагор.

Открита е в Ирак, при започване на предишния век, от американския археолог Едгар Банкс - първообраза на именития персонаж от киното Индиана Джоунс.

През 1922 година е купена от Джордж Артър Плимптън и от този момент носи името Плимптън 322.

Според най-новото изследване на откривателите от " Ню Саут Уелс ", тя е една от най-старите и евентуално най-точните тригонометрични плочки в античния свят.

Статия, оповестена в журнала " Historia Mathematica ", разказва по какъв начин учените са датирали античната глинена плочка и са стигнали до изводите за използването й.

" Това е необикновено математическо създание, което приказва за неоспорим талант ", споделя ученият от " Ню Саут Уелс " Даниел Мансфийлд.

Изследователят Норман Уайлдбергер изяснява, че екипът е стигнал до заключението, че плочката е била употребена за проучването на триъгълници въз основа не на ъгли, а на пропорции.

На нея има поредност от 15 реда, пресечени от четири колони. На най-горния е изобразен съвсем равностранен триъгълник с почти равни пропорции. Надолу в редовете пропорциите се трансформират и се образуват по-тесни триъгълници.

Предполага се, че плочката е била употребена за проучване на повърхности или градежи на здания. Например, като са знаели височината и ширината на постройката античните строители биха могли да изчислят точните ограничения, нужни за построяването на страните на пирамида.

Според математиците, в плочката е употребявано базово число 60 и по този начин античните вавилонци са можели да извличат цели цифри вместо дроби.

Най-важното съгласно експертите е това, че плочката е доказателство, че вавилонците са познавали Питагоровата теорема години преди Питагор.

Ако вавилонците са положили основите на тригонометрията, споделят учените Алън и Мелвил, тя е била доста усъвършенствана от гърците - близо хиляда години по-късно.

Изследователите показват, че математиците в античния свят съществено са заимствали едни от други, което прави мъчно следенето на корените на доста открития.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР