Ново изследване на древен железен меч, намерен край бреговете на

...
Ново изследване на древен железен меч, намерен край бреговете на
Коментари Харесай

Древен железен меч разказва историята на битка отпреди 900 г.

Ново проучване на античен стоманен меч, открит край крайбрежията на Израел , хвърля светлина върху морска борба сред кръстоносците и мюсюлманите преди към 900 години , заяви Израелската работа за антики, представена от Синхуа.

Кръстоносният меч е открит в Средиземно море, покрай северния град Хайфа, от двама водолази през октомври 2021 година

При новото изследването е употребена рентгенова технология, която разрешава да се надникне в истинската му форма , без да се нанасят вреди върху него посредством унищожаване на дебелия пласт морски пясък и черупки, който го покрива. Покритието е забавило ерозията на метала и не е разрешило на желязото да се разпадне във водата и по този метод мечът се е запазил съвършено, споделят откривателите.

Лекият меч с острие, дълго 88 см и необятно 4,6 см, евентуално е бил употребен в борба, излиза наяве от огъването на ръба на острието и от предпазителя, който се е изместил малко от мястото си, както и от неналичието на ножница. Мечовете са били главните оръжия на рицарите в директните борби, означават откривателите, като прибавят, че за направата им е било належащо доста висококачествено желязо, което е било скъпо.

„ Мечът е бил употребен от кръстоносец, който се е открил в региона след Първия кръстоносен поход и основаването на Йерусалимското кралство през 1099 година “, считат израелски учени, представени от локалния уебсайт Ynetnews. “Като се имат поради борбите, които са се водили тук сред кръстоносците и мюсюлманите, известни от няколко исторически източника, бихме могли да чакаме да открием още мечове “, допълват те.

Досега в Израел са открити седем меча от този интервал, множеството от тях са открити в морето. Изследователите считат, че мечът е паднал във водата по време на борба - може би сред военни кораби. „ Тъй като са скъпи, мечовете нормално се намират в ножница. В този случай е открит единствено самият меч. От това можем да заключим, че той е паднал в морето по време на борба, евентуално дружно със притежателя си “, се споделя в проучването.

Кръстоносният франкски интервал в Израел стартира през 1099 година с отвоюването на Йерусалим от Фатимидския халифат, който е управлявал страната до тогава. Периодът на кръстоносците в района продължава по-малко от 200 години и стартира с новото събитие в християнството - религиозна война, известна като кръстоносен поход .

Тези въоръжени поклоннически пътувания са имали за цел да поддържат териториалните ползи на християнството. Християните, взели участие в кръстоносните походи - рицари, принцове, благородници и елементарни хора - по-късно са наречени кръстоносци. След завладяването на Йерусалим напъните им били ориентирани към завладяването на крайбрежните градове в региона. 

Достъпът до пристанищата бил належащо изискване за оцеляването на франкските селища, които зависели от доставките от Европа. През този интервал се развила мощна връзка сред Кръстоносното кралство и Пиза, Венеция и други италиански републики, които изпратили флотите си в Светите земи, с цел да наложат морска блокада на мюсюлманските крайбрежни градове. 

Мечът може да е бил на един от корабите, които са обсаждали крайбрежните градове , или може би е принадлежал на рицар, който се е намирал на транспортен съд, завръщащ се вкъщи в Европа. 

Израелският водолаз Шломи Кацин е разкрил античния меч и го е предал на управляващите през 2021 година, за което е получил благодарствена грамота. Мъжът се е гмуркал през уикенда в Северен Израел, когато е забелязал голям брой антични артефакти, измежду които котви, керамика и въпросния дълъг метър меч . Водолазът се е намирал на към 150 метра от брега във вода с дълбочина пет метра, когато е направил откритието.

Експертите настояват, че регионът е предоставял леговище на антични кораби и е дом на доста археологически съкровища, някои от които датират отпреди 4000 години . Подобни находки обаче са мъчно откриваеми заради непрекъснато изменящите се пясъци на морското дъно в района.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР