Ново изследване на “Алфа Рисърч показва сериозните репутационни щети за

...
Ново изследване на “Алфа Рисърч показва сериозните репутационни щети за
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: Щетите за ГЕРБ от скандала с апартаментите са сериозни

Ново проучване на “Алфа Рисърч ” демонстрира сериозните репутационни вреди за ГЕРБ от абсурда с жилищата. Разликата в електоралните настройки към паритет за евровота сред ГЕРБ и Движение за права и свободи е все по-незначителна, а оценката за работата на министрите от държавното управление е най-вече негативна.

Разкритията за добити от властимащи на разнообразни позиции евтини жилища и подадените в тази връзка оставки, са повода за основни вреди върху облика и доверието към ГЕРБ. Това се случва във значим политически миг – два месеца преди изборите за Европейски парламент. Агенция БГНЕС показва данните от регулярното национално представително изследване на публичните настройки (22-26 март 2019г.) на организация Алфа Рисърч, от което се вижда още, че оценката за осъществената работа на министрите от държавното управление е негативна.  Най-лоша е оценката към Цецка Цачева. Негативен е резултатът и върху персоналния рейтинг на премиера Бойко Борисов - 28% доверие против 43% съмнение.

По отношение на съответния проблем с жилищата проучването демонстрира, че преди всичко, началните реакции на жителите, измерени в хода на развиването на абсурда, са прекомерно остри. Според 66.6 % това е корист с въздействие на хора във властта. Почти всеки втори от симпатизантите на ГЕРБ (47.3%) също споделя това мнение. Едва – 10.3% са на мнение, че няма проблем в придобиването на жилищата, това е предизборна офанзива от страна на опозицията.

На второ място, отвън съответната обстановка, в по-общ политически проект сензитивно ерозира обликът на ГЕРБ във връзка с поръчката за решителна битка против корупцията, с която пристигна на власт през 2009 година Към момента едвам 12.8% от българите са уверени, че ГЕРБ е партията, която води по-принципна борба в тази посока. За Българска социалистическа партия по този начин мислят 11.3% от интервюираните. 7.4 на 100 са на мнение, че същинската борба се води от „ други политически сили “. Според преобладаващото болшинство обаче ( 57.3%) никой не води решителна битка с корупцията в България. Доколко мощна като интензитет и виталност е тази настройка и дали тя ще окаже значително въздействие върху евровота, ще покаже хода на акцията за идните европейски избори.

.
 

Изследването не може да откри какъв е „ приносът “ на последния скандал за отношението на жителите към ръководството (на фона на към този момент съществуващи проблеми като пререканията сред партиите в дребния съдружен сътрудник, опрощаването на задълженията на Главното Мюфтийство, измененията в Изборния кодекс, митингите на разнообразни професионални групи и пр.), само че съдейки по динамичността на публичните настройки, той евентуално е усилил към този момент съществуващи подозрения и като резултат – тегли надолу партия, държавно управление, министър председател.

Позитивното отношение към държавното управление спада с 4 пункта – от 17% на 13%, негативното нараства до 52%, като отлив на доверие е налице даже измежду вътрешния кръг симпатизанти на ръководещите партии.

Сред министрите, с най-високо доверие продължава да се употребява Томислав Дончев, следван от ЕкатеринаЗахариева и Красен Кралев. В дъното на класацията е Цецка Цачева с едвам 2,3% утвърдени и над 20 отрицание.

.

Народното събрание е „ застинало “ на 8% утвърждение, само че неодобрението, резултат от проблемите с кворума и гласуваните противоречиви законови текстове, продължава да пораства, достигайки 59%. Единствено ръководителят на Народното събрание Цв. Караянчева съумява да резервира персонален рейтинг. Тя се употребява с два и половина пъти по-високо утвърждение по отношение на Народното събрание (20% одобрение) и двойно по-ниско отрицание (30%).

Президентът Радев възвръща част от изгубеното през декември доверие и към края на месец март получава позитивни оценки от 51% от българските жители, против 15% негативни.

Липсата на действителни диспути по европейските тематики и по позицията на България в тях, както и настоящите кавги, имат за резултат мощно ограничение на желанието за присъединяване в идните избори. Към края на март, 35% от имащите право на глас българи настояват, че сигурно ще вземат участие в изборите за Европейски парламент. Почти две трети се двоумят, или са твърдо уверени, че няма да гласоподават.

Ако трендовете за паритет сред водещите партии продължат, а други политически сили се окажат близки до прага за лъчение на евродепутати, изходът от предизборната конкуренция може да се окаже мощно повлиян от водачите на листи и способността им да прибавят гласове към партийния избор.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР