Ново изискване към личните лекари и стоматолозите, което е в

...
Ново изискване към личните лекари и стоматолозите, което е в
Коментари Харесай

Ново изискване на здравната каса обърква личните лекари

Ново условие към персоналните лекари и стоматолозите, което е в действие от тази година, към този момент основава единствено комплициране, оповестява Българска национална телевизия. От началото на 2018 година медиците в извънболничната помощ са длъжни да регистрират касовите бележки, издадени за потребителска такса на песнионери, само че съгласно Българския лекарски съюз здравната каса няма подобаващ програмен продукт за това отчитане и все още няма инструкции по какъв начин тъкмо да се реализира то.

Пенсионерите заплащат такса от 1 лев при персоналните си лекари, а остатъкът от 1.90 лева до цялостната такса от 2.90 лева се покрива от здравната каса. Новото изискване обаче е, че с цел да получат тази сума, джипитата и зъболекарите би трябвало да отчетат издадените касови бележки.

Лекарският съюз желае условието да стартира да се ползва от идващото тримесечие, до момента в който се изяснят детайлностите по него. " В момента е безспорен безпорядък. Абсолютно никой не знае по какъв метод би трябвало да се регистрират тези касови ордери ", разяснява доктор Стоян Борисов, основен секретар на БЛС.

Председателят на Надзорния съвет на здравната каса Жени Начева обаче разяснява, че отсрочване на условието няма да има. По думите й сега се работи за издаване на инструкции към лекарите и за възстановяване на софтуера на касата.

Лични лекари показват неодобрение пред Българска национална телевизия, че условието единствено усилва бумащината, с която така и така се сблъскват всеки ден, а по този начин специалността им от ден на ден се доближава към чиновническата и се отдалечава от медицината.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР