Ново изискване е на път да превърне овчарите в чиновници,

...
Ново изискване е на път да превърне овчарите в чиновници,
Коментари Харесай

Изискване: Всеки овчар с тетрадка по време на работа

Ново условие е на път да трансформира овчарите в служители, само че единствено по един белег-воденето на документи. Това е заложено в Наредба на Министерството на земеделието и е обвързвано с хуманно отношение към животните, изисква се повече свободно пространство за стадата навън и в действителност е грижа за консуматорите на скотски артикули, изясняват ветеринари пред Българска национална телевизия.

" Европейска комисия вкарва метод на субсидиране, само че пък желае и да управлява това дали се прави - разширение на пространството за развъждане, повече пасищно развъждане, животните би трябвало да живеят в удобна среда, да не боледуват и да не им се ползват антибиотици. И си мислят, че това може да стане с някакъв дневник за надзор на пашата. Според мен е малко извънредно това ", счита един от тях доктор Мирослав Първанов.

Обяснимо отрицателна е реакцията на пастирите, които са на открито по 10-12 часа без значение от капризите на времето. Те пасат стада от 20 до 400-500 животни и не виждат по какъв начин новото условие ще промени обстановката.

" Ние не сме служители, служителите към този момент не носят тетрадки, щракат по клавишите на компютъра, а ние да носим тетрадки - не иде! Глупава работа, би трябвало да стана даскал и да си нося тетрадка ", споделя Георги Иванов от село Крапец, Врачанско,който се грижи за 350 овце. Той разяснява,че даже броене на стадото прави един път месечно.

Освен това, не е ясно кой ще управлява дали това условие се съблюдава, с цел да не се манипулират данните и да се злоупотребява с евросредствата, отпускани на животновъдите. Практикуващите ветеринари не са надзорен орган, а Агенцията по сигурност на храните разполагат с малко ветеринари, които дават отговор за хиляди стопанства.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР