Ново издание на книгата Спомени летят от поручик Владимир Балан

...
Ново издание на книгата Спомени летят от поручик Владимир Балан
Коментари Харесай

Ново издание на `Българска история` разказва за героизма на летците ни през Първата световна война

Ново издание на книгата „ Спомени летят " от поручик Владимир Балан излиза на пазара при започване на август. От съдружие „ Българска история " акцентират, че за първи път от 1939 година насам българският четец ще може да се запознае с вълнуващия роман на героя от Първата международна война, споделил ориста на мнозина други – погубен без съд и присъда след 9 септември.

Владимир Балан е брат на персоналния секретар на цар Борис ІІІ Станислав Балан и наследник на акад. Александър Теодоров-Балан – първия ректор на Софийския университет. Авиаторът е роден през 1895 година в гр. Прасберг (тогава в Австро-Унгария) и по-късно следва в лицей в Истанбул. Там се разиграва и случката, която предопределя живота му. Един ден учителят на Балан завежда класа на авиационна проява, водена от известния френски самолетен конструктор и водач Луи Блерио. Макар полетът да приключва злощастно за този летец, младият Балан се влюбва вечно в летенето и го трансформира в своя специалност и орис.

Участникът в Първата международна война споделя за малко известни, само че прелюбопитни събития от началните години на българската военна авиация – както бойни моменти, по този начин и такива от,,земния " живот на летците. Интересни са деликатните характерности, които създателят прави на своите сътрудници и началници, а от техническа позиция е значим професионалният взор, с който разказва употребяваното въоръжение, описват от издателството.

Тук ще прочетете несъмнено едни от най-вълнуващите страници в българската мемоарна литература, сходни на боен трилър – военен аероплан се разрушава след опасен полет във вътрешността в неприятелската територия, а смелите летци, полуживи, са принудени дни наред да се крият из шубраци и храсталаци, с цел да не ги виждат бдителните френски постове.

А след прочитането на последната страница ще бъдете сигурни, че сте претърпели част от историята на българската военна авиация и я познавате най-малко малко повече, допълват от „ Българска история ".

Книгата е налична в комерсиалната мрежа и тук. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР