Ново издание на книгата Спомени летят“ от поручик Владимир Балан

...
Ново издание на книгата Спомени летят“ от поручик Владимир Балан
Коментари Харесай

Българска история издаде книга за героизма на летците ни през Първата световна война

Ново издание на книгата „ Спомени летят “ от поручик Владимир Балан излиза на пазара при започване на август. От съдружие „ Българска история “ акцентират, че за първи път от 1939 година насам българският четец ще може да се запознае с вълнуващия роман на героя от Първата международна война, споделил ориста на мнозина други – погубен без съд и присъда след 9 септември.
Владимир Балан е брат на персоналния секретар на цар Борис ІІІ Станислав Балан и наследник на акад. Александър Теодоров - Балан – първия ректор на Софийския университет. Авиаторът е роден през 1895 година в град Прасберг (тогава в Австро-Унгария) и по-късно следва в лицей в Истанбул. Там се разиграва и случката, която предопределя живота му. Един ден учителят на Балан завежда класа на авиационна проява, водена от известния френски самолетен конструктор и водач Луи Блерио. Макар полетът да приключва злощастно за този летец, младият Балан се влюбва вечно в летенето и го трансформира в своя специалност и орис.
Участникът в Първата международна война споделя за малко известни, само че прелюбопитни събития от началните години на българската военна авиация – както бойни моменти, по този начин и такива от " земния " живот на летците. Интересни са деликатните характерности, които създателят прави на своите сътрудници и началници, а от техническа позиция е значим професионалният взор, с който разказва употребяваното въоръжение, описват от издателството.
Тук ще прочетете несъмнено едни от най-вълнуващите страници в българската мемоарна литература, сходни на боен трилър – военен аероплан се разрушава след опасен полет във вътрешността в неприятелската територия, а смелите летци, полуживи, са принудени дни наред да се крият из шубраци и храсталаци, с цел да не ги виждат бдителните френски постове.
А след прочитането на последната страница ще бъдете сигурни, че сте претърпели част от историята на българската военна авиация и я познавате най-малко малко повече, допълват от „ Българска история “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР