Ново име нахлу в информационния поток през последната седмица и

...
Ново име нахлу в информационния поток през последната седмица и
Коментари Харесай

Хуан Гуайдо-Момчето от Ла Гуайра

Ново име нахлу в осведомителния поток през последната седмица и то с непредвиден за мнозина порив, откакто новоизбраният ръководител на Народното събрание на Венецуела Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за президент на боливарската република. Действието на опозиционният водач беше предшествано от седмици на многохилядни митинги по улиците на Каракас против преизбирането на Николас Мадуро.

Последният бе разгласен за победител на създадените на 20 май 2018 година президентски избори, които ще се запомнят като вота с най-ниска изборна интензивност (33,2 %) в демократичната история на Венецуела от преврата през 1958 година насам. Обвиненията в всеобщи операции на резултатите и напън бяха подкрепени от болшинството от интернационалните наблюдаващи. Напрежението в страната доближи точката на шупване към 10 януари тази година с церемонията по встъпването в служба на Мадуро, който опозицията счита за нелегитимно и противоконституционно определен. И защото предходният мандат на протежето на починалия Уго Чавес изтичаше точно на тази дата, Националната асамблея на Венецуела взе нещата в свои ръце. Новоизбраният й ръководител, 35-годишният Хуан Гуайдо още при полагането на клетва на 5 януари даде обещание да се бори с всички сили против президента и на 15-и законодателното заседание утвърди текст, с който да потърси подпомагане от няколко десетки страни за блокиране на банковите сметки на администрацията на Мадуро и нейните членове.

Напрежението по улиците доближи кулминационната точка си на 23 януари, когато пред многохилядна навалица от последователи пред Националната асамблея в Каракас, Хуан Гуайдо, на съображение конституцията на Венецуела, се самопровъгласи за държавен глава и обществено постави президентската клетва. Младият политик незабавно бе приет от Съединени американски щати, вследствие на което Николас Мадуро разгласи, че Каракас скъсва дипломатически връзки с Вашингтон и даде 72 часа на американските дипломати да изоставен територията на страната.

Русия осъди този американски ход като интервенция във вътрешните каузи на суверенна страна и нарушение на интернационалното право, на която позиция застана и Китай. Европейските сили – първо Франция и Испания, а в следствие Германия и Англия сложиха ултиматум в границите на седмица във Венецуела да бъдат планувани нови президентски избори или също ще признаят Хуан Гуайдо за законният държавен глава.
Зад тази позиция застанаха и районни играчи като Бразилия, Колумбия, Аржентина, Чили, Коста Рика, Еквадор и Перу.

Същевременно венецуелският боен аташе във Вашингтон полковник Хосе Луис Силва дезертира от поста си, отправяйки обществен апел към сътрудниците си офицери от въоръжените сили на страната да признаят Гуайдо за единственият законен президент на страната. Според близки до властта в Каракас още в понеделник предходната седмица е имало опит за боен протест в казарма близо до столицата, който е бил сподавен зародиш.

Някои интернационалните наблюдаващи настояват, че лоялността на въоръжените сили на Венецуела се крепи в огромна степен на няколко хиляди кубински сътрудници, инфилтрирани последните две десетилетия в офицерския състав и пропукването й по отношение на режима няма да е толкоз елементарен развой.
Агенция Ройтерс, базирайки се на лични осведомени източници оповестява, че последните дни и няколко съветски гастролиращи обединения от ансамбъла за вежливи хора “Вагнер ” са пристигнали във Венецуела, виа Куба, най-вероятно като гаранция за персоналната сигурност на Николас Мадуро. За всеки случай, нали.

И по този начин се върнахме на Хуан Гуайдо. Изгряващата звезда на латиноамериканската политическа сцена и любимец на Запада за държавен глава на боливарската република.

Хуан Гуайдо е роден на 28 юли 1983 година в град Ла Гуайра, щата Варгас, Венецуела. През 1999 година фамилията му става жертва на естествено злополучие, довело до наводнения, лишили живота на хиляди в района. Късната реакция на управляващите, под ръководството към този момент на Уго Чавес, настройва рано младият Хуан против режима. Гуайдо се дипломира като строителен инженер от най-големият частен университет във Венецуела, “Андрес Бейо ”, преди да продължи специализацията си в университета “Джордж Вашингтон ” в Съединени американски щати.

В политиката влиза през партията “Народна воля ”, в основаването на която е основател през 2009 година, а като пълновръстен представител в Националната асамблея е определен през на парламентарните избори през 2015 година

През декември 2018 година беше определен за ръководител на законодателното заседание на Венецуела, а от скоро и пленник на новата Студена война.

Старата игра

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео назначи предходната седмица специфичен делегат, Елиът Ейбрамс, за рецесията във Венецуела. Ветеранът-дипломат е някогашен консултант по централно-американски въпроси на президента Роналд Рейгън. Междувременно Каракас отдръпна помпозната си маневра с спирането на връзките със Съединени американски щати и разгласи, че дава прозорец от 30 дни на Вашингтон да формулира позицията си, по отношение на двустранните връзки. Една история, с “Вагнер ”, за музикален декор.

ЗА НЕГО

Правилният

Хуан Гуайдо е верният човек, който би трябвало да поведе Венецуела напред. Ако не бъдат създадени нови и почтени избори в границите на идните дни, Обединеното кралство ще признае него за краткотраен президент, който да поведе политическият развой в посока народна власт.

Джереми Хънт, външен министър на Англия

Няма да признаем различен

Ние желаеме народна власт и свободни избори във Венецуела. Не желаеме да участваме в слагането или свалянето на държавни управления. Ако в идните дни не бъдат оповестени свободни, открити и демократични избори, Испания ще признае Хуан Гуайдо за президент на Венецуела.

Педро Санчес, министър-председател на Испания


Не сме заден двор!

Заявяваме нашата взаимност с народа на Венецуела и Николас Мадуро в тези решителни времена, когато ноктите на империализма още веднъж се пробват да нанесат гибелен удар върху демокрацията и правото на самоопределение на народите от Южна Америка. Ние, в никакъв случай още веднъж няма да сме задният двор на Съединени американски щати.

Ево Моралес, президент на Боливия

Подкрепяме неговата храброст

Съединените щати поддържат Хуан Гуайдо и мощно поддържат неговата храброст да поеме ролята на президента на Венецуела – нещо, което произтича от член 233 на венецуелската конституция. Вярваме, че подсилен от Националната асамблея, той ще успее да върне демокрацията във Венецуела.

Майк Помпео, държавен секретар на Съединени американски щати
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР