Ново групово проучване изследва ролята на редовната консумация на ядки

...
Ново групово проучване изследва ролята на редовната консумация на ядки
Коментари Харесай

Ядките подобряват когнитивната функция

Ново групово изследване изследва ролята на постоянната консумация на ядки в когнитинвите функционалности.
Прочетете още
Мозъчната функционалност се дефинира от голям брой фактори в организма. Този фактор, който можем да направляваме най-лесно, е храненето – от него зависят положението на целия организъм, в това число и мозъка. Ядките дават на организма голям брой потребни субстанции, които работят като антиоксиданти. Антиоксидантите подкрепят цялото тяло като предотвратяват оксидативния стрес, т.е. последователното увреждане на тъкани, протеини и ДНК в организма. Някои съединения в ядките фъстъците имат съответен предпазен резултат върху нервната система. 

Досега не е имало дефинитивни доказателства за резултата на ядките върху когнитивното действие. Кохортно проучване, оповестено в The American Journal of Clinical Nutrition, следва измененията в когницията в продължение на две години по отношение на редовния прием на ядки. Оценявани са психическите положения, като са взимани поради и данни като социално-демографски статус, метод на живот и здравна документи. Консумацията на ядки също е било следено. Общата оценка за когнитивната функционалност е включвала резултати от проби за три когнитивни области – внимание, общи познания и изпълнителна функционалност. 

Резултатите сочат, че най-често употребяваната ядка от участниците е орехът. Заключението е, че тези, които ядат най-вече ядки, постоянно имат по-високо обучение и по-високи равнища на физическа интензивност спрямо тези с най-малка консумация. При последните се вижда и наклонност на тютюнопушене и меланхолия. Първите приблизително статистически имат по-нисък показател на телесната маса.

Във връзка с потреблението на ядки и когнитивна функционалност също са следени директни промени. Хапването на ядки един път дневно е обвързвано с усъвършенствания в цялостната когнитивна функционалност. Тези, които са яли повече от три пъти ядки седмично, са имали по-добро развиване в когнитивното показване в границите на две години.

Наблюдавани са и реакции, свързани с психическото положение, повлияни от ядки. Статистически при тези доброволци, които са консумирали ядки постоянно, е имало по-ниски равнища на меланхолия. Научният труд демонстрира, че честият банкет на ядки може да повлияе доста на когнитивната функционалност. Тези резултати могат да се приложат при възрастни, както и положения като затлъстяване или метаболитен синдром.

 

 

Изтояник: puls.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР