Ново десетилетие, същите претенденти. Тази нощ в Мелбърн започва първият

...
Ново десетилетие, същите претенденти. Тази нощ в Мелбърн започва първият
Коментари Харесай

Australian Open 2020: има ли кой да спре Джокович по пътя към нов триумф

Ново десетилетие, същите кандидати. Тази нощ в Мелбърн стартира първият шампионат от Големия шлем за сезона, като Australian Open ще даде формалното начало на огромния тенис за годината. Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерер още веднъж са огромните любимци за трофея " Норман Брукс ".

Тримата завоюваха последните 12 съревнования от Шлема (Надал – 5, Джокович – 4, Федерер – 3), а последният случай, в който първенецът беше някой различен беше US Open през 2016 година, когато купата сграбчи Стан Вавринка. Именно швейцарецът е последният, разрушил превъзходството на Голямата тройка в Мелбърн с успеха си през 2014 година От 2006 година насам непроменяемо Джокович, Надал или Федерер печелят Australian Open.

Победителите при мъжете и дамите ще приберат по 2.85 милиона $ от наградния фонд. Той е повишен до 49.15 млн. (с 13.6% от 2019 г.). Едно от огромните провокации пред уредниците и участниците тази година е неприятното качество на въздуха в Мелбърн поради горските пожари в страната. Това провокира терзание измежду играчите още преди началото.

В българия мачовете ще бъдат предавани по Eurosport и Eurosport 2.

Джокович започва като главен кандидат след мощното си показване в " АТП къп ", където изведе Сърбия до купата. В мачовете си на сингъл в конкуренцията той изгуби единствено две сета.

The #AO2020 Men's champion will be _____________#AusOpenpic.twitter.com/nk9MDodkGi
— #AusOpen (@AustralianOpen) January 19, 2020

Световният №2 се цели в осма купа в Мелбърн и общо 17-а в Шлема, която да го приближи на три от Федерер и две от Надал.

Освен това Джокович господства на твърди кортове в последните години, а Надал няма победа над сърбина на тази настилка в девет следващи мача и даже няма извоюван сет в тези срещи.

" Има доста готови играчи, борбата не се свежда до мен, Рафа или Роджър. Младите са доста мощни, само че се надявам и тази година купата да отиде в някой от нас. Моята подготовка мина добре и се усещам подготвен ", изясни Джокович.

С огромни упоритости, само че и неизясненост започва и шесткратният първенец Роджър Федерер. Маестрото реши да пропусне " АТП къп ", с цел да се запази за Australian Open, като занапред ще се разбере дали това е положително решение. " Нямам огромни упования, просто е значимо да си разчувствуван от това, което правиш. Нямам същата сила, която имах на 25, само че няма да се предам ", сподели Маестрото.

След изиграния полуфинал преди година с нараснало самочувствие в шампионата се впуска и Стефанос Циципас.
Гръцкият тенисист към този момент се потвърди на огромните подиуми, откакто завоюва финалите на АТП в Лондон. Друг от младите състезатели с упоритости за пробив е Даниил Медведев, който записа впечатляващ сезон на твърди кортове през лятото и есента.

 Australian Open 2020: има ли кой да спре Джокович по пътя към нов успех
© Associated Press

Джокович започва с германеца Ян-Ленард Щруф, а с най-голям ранкинг от останалите в осмината му е 14-ият Диего Шварцман. Първият подложен, който Джокович може да срещне в потока си е Даниел Еванс (30-и) в третия кръг, до момента в който Шварцман е възможен противник за осминафила.

Потокът на Надал е изпълнен с повече подводни камъни, макар че в първите три кръга от поставените може да срещне едвам 27-ият Пабло Кареньо Буста. На осминафинал испанецът може да играе с Ник Кириос или Карен Хачанов.

Федерер попадна в шестата осмина на схемата, където е дружно с Григор Димитров. Маестрото и българският тенисист могат да се срещнат на осминафинал, като швейцарецът стартира със Стийв Джонсън (САЩ), а Димитров против Хуан Игнасио Лондеро (Аржентина). Като спънка за възможен мач сред двамата стои канадецът Денис Шаповалов, против който Димитров може да се изправи в трети кръг.

Добър чоп изтеглха още седмият Александър Зверев и осмият Матео Беретини.

Без изявен любимец при дамите

Без любимец №1 ще започва и дамската конкуренция. В нея иам необятен кръг от претендентки, а както нормално първият шампионат от Шлема носи доста незнайни и постоянно предлага огромни изненади.

Надпреварата ще премине без шампионката от US Open Бианка Андрееску, която се отхвърли поради травма в коляното. И без канадката кръгът от претендентки е доста огромен: Серена Уилямс, Наоми Осака, Ашли Барти, Симона Халеп, Петра Квитова, Елина Свитолина и Каролина Плишкова са единствено част от тенисистките, на които експертите отдават най-голямо внимание.

Непредсказуемостта в конкуренцията се удостоверява от обстоятелството, че в последните 20 шампионата от Шлема при дамите (от 2015 година насам) има 11 разнообразни шампионки. В този интервал Серена Уилямс е с пет трофеи, само че последната пристигна през 2017 година, Анжелик Кербер има три, а Симона Халеп и Наоми Осака са с по две.

 Australian Open 2020: има ли кой да спре Джокович по пътя към нов успех
© Reuters

От 2016 година в Мелбърн всяка година има друга шампионка, а само Уилямс съумя да играе два следващи финала в този интервал.

Вдъхновена от първата си купа в WTA от три години насам, Уилямс ще направи следващ опит да изравни върха на Маргарет Корт, която има 24 трофеи от Шлема.

 Australian Open 2020: има ли кой да спре Джокович по пътя към нов успех
© Associated Press

" Чувствам облекчение, мина доста време от моята последна купа. Това ми дава убеденост и въпреки това успокоение, че нещата се развиват добре ", сподели Уилямс след купата си в Окланд, Нова Зеландия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Australian Open (720)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР