Ново археологическо откритие у нас. Появи се първото писмено доказателство,

...
Ново археологическо откритие у нас. Появи се първото писмено доказателство,
Коментари Харесай

Древно пристанище край Дебелт: Ново откритие показва, че там са спирали римски кораби

Ново археологическо изобретение у нас. Появи се първото документално доказателство, че римската колония Деултум е имала пристанище.

Преди 18 хиляди години, на към 20 километра край настоящ Дебелт, са дебаркирали римски кораби. Доказателство за това е надписът от римски саркофаг.

Снимка: bTV
" Саркофагът е направен за корабособственик или капитан на транспортен съд, с което красноречиво ни потвърждава, че Дебелт има пристанище, че е пристанищен град “, сподели Красимира Костова, шеф на резервата Деултум-Дебелт.

Надписът е от II – III век след Христа и е на гръцки език в огромната римска колония.

Това са римските терми в Дебелт, а там е открита плочата с надпис, на която археолозите се натъкват след проливни дъждове.

Снимка: bTV

През годините на разкопки и изследвания археолозите са намирали доказателства като монети с изображения на кораби. Части от мидички и стриди, и други.

" Има амфори, които са открити на склад, които са били транспортното средство на стоките преди време и то главно с корабите, което е едно от най-силните доказателства, че с изключение на пристанище, тук е имало и огромно пазарище ", изясни Дори Тодорова, организатор експозиции.

Снимка: bTV
Откритието е направено от Националния археологически резерват Дебелт и е доказано от епиграфа Николай Шаранков.

Учените чакат с неспокойствие новия археологически сезон, защото в античната римска колония Деултум има още доста за проучване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР