Новият земеделски министър Десислава Танева, която за втори път зае

Новият земеделски министър Десислава Танева, която за втори път зае ...

Десислава Танева имала съмнения около къщите за гости още в първия си мандат.Новият земеделски министър Десислава Танева, която за втори път зае поста, заяви пред Би Ти Ви, че още в първия си мандат е имала съмнения около изграждането на къщите за гости с европейски пари. По думите ѝ последният сключен договор за отпускане на средства от ЕС по тази програма е от септември 2014 г. и е малко преди да встъпи в длъжност като министър във втория кабинет на Бойко Борисов.

"Усещането за корупция е много тежко, репутационният риск също. Съмнението, че ще има проблеми с къщите за гости ми е от първия ми мандат", каза Танева и предположи, че повечето от тези къщи са направени в рамките на зададената процедура от Брюксел, но оставало съмнението дали се използват по предназначение.

Според нея къщите за гости са друг начин за изкарване на прехраната на живеещите по селата, които се занимавали основно със земеделие. Тя коментира и случаите, при които роднини или близки на политици са изградили къщи за гости. Заради подобен случай оставка подаде зам.-министърът на икономиката Александър Манолев. Танева пък смени на поста Румен Порожанов, който ръководи Държавен фонд "Земеделие" по време на отпускането на парите за къщи за гости. В момента той е разследван от прокуратурата.

"Всеки има втори или трети братовчеди, но не всички са в добри отношения. Не може защото имаш роднини политици, да не можеш да работиш. Ако е имало лобизъм, всичко е установимо", добави земеделският министър.

Тя каза още, че няма къща за гости и е декларирала всичките си придобивания. По думите ѝ след влизането ѝ в политиката през 2007 г. се е въздържала да купува имоти заради усещането, което щяло да се създаде.

Източник: dnevnik.bg