Новият здравноосигурителен модел представлява промяна в няколко направления, една от

...
Новият здравноосигурителен модел представлява промяна в няколко направления, една от
Коментари Харесай

Жени Начева: Новият здравен модел няма да облагодетелства едни за сметка на други

Новият здравноосигурителен модел съставлява смяна в няколко посоки, една от която е опцията Здравната каса да има съперници и по този метод пациентите да могат да избират къде да се лекуват при допустимо най-хубавите условия. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева.

По думите ѝ Здравната каса ще бъде равнопоставена с бъдещите застрахователи и извънредно конкурентноспособна, а изборът на пациентите къде да отидат ще бъде напълно непринуден.

,,В момента пациентите заплащат или доплащат за услуги, които са написани в нормативните документи. Целта е да има изясненост и бистрота, с цел да знаят пациентите къде би трябвало да доплащат за действия отвън обсега на главния пакет, който е в границите на тези 8% от здравната вноска'', добави Начева.

,,Бъдещите здравни фондове няма да имат право да сортират своите клиенти и те няма да имат право да слагат условия, разнообразни от първоначалните'', увери още зам.-министърът.

,,Здравната вноска ще се разпределя поравно във всички бъдещи здравни фондове, включително и Здравната каса'', изясни тя и добави, че моделът е взаимен и няма по какъв начин да облагодетелства едни за сметка на други.

,,Критикуващите работата на НЗОК са прекалено много. Този спор дава опция да се очертаят мощните и слабите страни на всички участници в системата'', разяснява в умозаключение Жени Начева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР