Новият заместник-министър на отбраната, когото днес премиерът Кирил Петков изненадващо

...
Новият заместник-министър на отбраната, когото днес премиерът Кирил Петков изненадващо
Коментари Харесай

СКАНДАЛ: Новото вице на Заков - разследвано за корупция

Новият заместник-министър на защитата, който през днешния ден министър председателят Кирил Петков изненадващо назначи - ген. Станимир Георгиев, е бил разследван от прокуратурата за далавери в дирекция " Инвестиции в защитата ", осъществени по времето на ексвоенния министър Аню Ангелов.

Според осведомени, назначението му в този момент, е обвързвано директно с бъдещото договаряне на договорката със Съединени американски щати за пазаруването на още осем нови бойни самолета от " Локхийд Мартин ", макар че първата пратка изтребители F-16 от завода оттатък Океана ще се забави с най-малко 2 години и вместо през 2023 година България ще получи първата си доставка през 2025 година

Именно Георгиев бе част от работната група, която класира през 2016 година щатските машини преди всичко пред шведските СААБ. Още тогава се заприказва за тежък лобизъм в избора на типа самолети. По-късно, когато назначи първото си служебно държавно управление, президентът Румен Радев прати отчетите в кошчето за отпадък и процедурата потегли отначало - още веднъж с резултат в интерес на американските, с ъпгрейд до Блок 70.

Станимир Георгиев обаче бе попаднал в полезрението на обвиняването поради одитен отчет, осъществен по времето на някогашния боен министър Ангел Найденов, установил редица нарушавания и даже корупционни практики в поверената му в миналото дирекция.

В последна сметка стана ясно, че там са позволени куп административни неточности, поради което обаче той не се снабди с обвиняване. Вместо това, бе пратен не къде да е, а на влиятелния пост като член на Международния секретариат на НАТО в Брюксел, освен това без провеждането на конкурс.

Кое постанова назначението му още веднъж в този момент, освен това като трети заместител на Заков, не излиза наяве.

За България обаче следва в идните месеци да вземе основно решение дали да предприеме стъпки към договаряния с департамента по защита на Съединени американски щати, или ще оформи ескадрилата си хибридно - с машини втора употреба, вероятно от европейските сътрудници.
ТЕМА преди 23 часа 3565 преди 7 дни 6066 преди 8 дни 1923
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР