Новият Закон за социалните услуги предвижда да се подобри процесът

...
Новият Закон за социалните услуги предвижда да се подобри процесът
Коментари Харесай

Петков: Законът за социалните услуги ще подобри тяхното качество и достъпност

Новият Закон за обществените услуги планува да се усъвършенства процесът на обмисляне на услугите на национално равнище. Той ще усъвършенства тяхното качество и досегаемост.

Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков на конференция в Ямбол. Той бе на посещаване в Комплекса за обществени услуги за деца и възрастни в града, оповестиха от пресцентъра на ведомството.

Акцент в плана е повишението на качеството на услугите, подобряването на квалификацията на експертите в тях и обезпечаването на по-добра досегаемост.

Заедно с кмета на община Ямбол Георги Славов и народния представител Юлиян Папашимов той се срещна със чиновниците, потребителите и активността на Център за социална поддръжка „ Усмивка”, Дневен център за деца с увреждания „ Дъга”, Център за обществена рехабилитация и интеграция и Център за настаняване от фамилен вид за деца и младежи.

Законопроектът на Министерството на труда и обществената политика планува да се сътвори Агенция за качеството на обществените услуги, която ще лицензира доставчиците на обществени услуги, ще създаде стандарти за тяхното качество и ще следи дали се съблюдават правата на потребителите им. Агенцията ще реализира и последващия надзор, като съблюдава дали се съблюдават стандартите за качество и ще управлява ефикасността на услугите, сподели министър Петков.

Много е значимо да има самостоятелна оценка на потребностите на всеки консуматор. Достъпността на услугите ще се разшири посредством регламентирането на общодостъпни услуги, свързани с консултиране, информиране, помощ при практикуване на права, изясни той.

По данни на МТСП обществените услуги, които са държавно делегирана активност, са 1322. Много услуги започват като планове, само че тяхната резистентност се обезпечава, като минават към финансиране от държавния бюджет. Годишният разход, насочван към общинските бюджети за тази държавно делегирана активност, е над 230 млн. лева годишно, акцентира министър Петков.

Той добави, че МТСП търси благоприятни условия, с цел да се обезпечи по-високо възнаграждение на работещите в обществените услуги. Той акцентира, че акцент в законопроекта за обществените услуги се слага и върху експертите в бранша.

Предвиждат се образования и тласъци за професионално развиване на заетите в областта на обществените услуги. Законопроектът планува главен снабдител на услуги да са общините с дейното присъединяване на неправителствения бранш.

Много разчитаме на общините като сътрудник, акцентира министър Петков. Той разясни, че законопроектът за обществените услуги цели да сплоти и регламентира всички положителни практики в този бранш.

Министър Петков сподели още, че до 15 октомври законопроектът за обществените услуги ще бъде подготвен за публично разискване. В отговор на журналистически въпрос той сподели, че МТСП се стреми в най-скоро време да внесе Закона за хората с увреждания за разглеждане от държавното управление. Правим и невъзможното, с цел да ускорим периодите, сподели министър Бисер Петков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР