Новият Закон за мерките срещу изпирането на пари предвижда сурови

...
Новият Закон за мерките срещу изпирането на пари предвижда сурови
Коментари Харесай

Глоба до 10 милиона лева грози прикриващите пране на пари

Новият Закон за ограниченията против изпирането на пари планува сурови наказания по отношение на тези, които не извършват неговите разпореждания, написа "Дневник ".

При систематични нарушавания санкциите могат да стигнат до 10 млн. лева

Проектът е импортиран от държавното управление и вкарва текстовете на евродиректива от 2015 година, която изисква и по-тежки санкции за перачите на пари и настойниците им.

Наказанията за нарушавания, които не съставляват закононарушение, попадат в няколко групи.

Най-напред е неизпълнението на плануваните в закона ограничения от задължените лица, които са банки, застрахователи, капиталови медиатори и други - инспекции, определяне на действителни притежатели, изясняване на произхода на средствата на клиента, сигнализиране при подозрения за пране на пари и други

За физическо лице санкцията ще е 1 000 до 10 хиляди лева, при наново нарушаване сумите са двойно по-големи.

За компаниите имуществената глоба ще е сред 2 000 и 20 хиляди лева, която стига от 5 000 до 50 хиляди лева при рецидив и до 200 хиляди лева.

За систематичен извършител пък се приема задължено по закона лице, което е направило 5 или повече административни нарушавания за една година.

За това наказванията стигат до 10 млн. лева за компании и еднолични търговци или до 10% от годишния оборот на предприятието за миналата година.

Същата оптималната санкция може да се наложи и на стеснен кръг физически лица - хората, ръководещи държавни и частни структури, които са задължени да рапортуват за съмнителни покупко-продажби, както и за шефовете на профилираните вътрешни служби против прането на пари.

Проектът бе направен от ДАНС и Министерство на вътрешните работи. С него се цели и повече надзор над политиците.

От отчет на финансовото разузнаване на ДАНС за предходната година стана известно, че банките по-често алармират антимафиотите за съмнителни покупко-продажби, само че те рядко стигат до уредниците на схеми за пране на пари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР