Новият закон за храните е част от един обща пакет,

...
Новият закон за храните е част от един обща пакет,
Коментари Харесай

Забранява се рекламата с деца на ГМО и вредни храни

Новият закон за храните е част от един обща пакет, който създаде Министерството на земеделието в продължение на 6 години. По отношение на рекламата се вкарва възбрана на потреблението на деца в реклама на ГМО-продукти, както и артикули неразрешени и несъответствуващи за деца. Това съобщи в студиото на Сутрешния блок на Българска национална телевизия доктор Илиян Костов, заместник-директор на Центъра за установяване на риска по хранителната верига.

Чипсовете и т.нар фастфууд също попадат в тази рестрикция. Терминът от закона е, че и храни, които не са подобаващи от деца, се вкарва лимитиращо лимитирани във връзка с потреблението им от деца.

Д-р Костов посочи и разпоредбите, които се вкарват за онлайн търговията. Все още този въпрос не е организиран за всички страни членки на Европейски Съюз. Работи се по правилник, само че България е пионер в тази област, съобщи доктор Костов.

Въвеждаме условия за онлайн търговия, които се подчиняват на условията за проследимост - надзор при производството и дистрибуцията на храни.

Онлайн търговията може да се прави както от обекти, които създават и дистрибутират храни, по този начин и от онлайн компании. Всеки оператор, който оперира в областта на онлайн търговията с храни би трябвало да потвърди от къде идва този артикул и на кого го е предложил и дистрибутирал. Задължително е също онлайн операторите да бъдат регистрирани и продуктът, който ще бъде продаван би трябвало да дава отговор на всички условия във връзка с храните - произвеждане и етикетировка, сподели още доктор Костов.

Въвеждат се също две нови означения - " артикул, придобит в България " и " артикул, създаден в България ". При първото обозначение условието е главната съставна част да е българска. За артикул " създаден в България " - всички стадии на неговото произвеждане и дистрибуция би трябвало да са на територията на България.

Ще се вкара и знак/щампа, който да демонстрира от кой район е създаден даденият артикул.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР