Новият закон за хората с увреждания предизвика недоволство. Протестиращите майки

...
Новият закон за хората с увреждания предизвика недоволство. Протестиращите майки
Коментари Харесай

​Новият закон за хората с увреждания предизвика недоволство

Новият закон за хората с увреждания провокира неодобрение. Протестиращите майки на деца с увреждания напуснаха работната група, която готви измененията. Според тях огромна част текстовете са преписани от настоящия закон. Омбудсманът Мая Манолова твърди, че с новия закон нищо за хората с увреждания няма да се промени. Работната група ще продължи работа до края на месеца с присъединяване на специалисти на омбудсмана, само че без майките.


Две седмици преди крайния период за подготовка на проектозакона за хората с увреждания протестиращите майки на деца с увреждания напуснаха работната група, която готви измененията.
Вера Иванова: Започваме с митинги - първият е на 30. Ще има маратон бягство от отговорност от Народно събрание до МТСП и Министерски съвет. С това ще изпратим на заслужена отмора и нашите народни представители, защото те си я заслужават. И започваме с брутални протестни дейности. Каквот имате поради брутални?Ами - ще видите.
Според омбудсмана Мая Манолова от законопроекта не ставало ясно по какъв начин ще се прави самостоятелна оценка за потребностите на хората с увреждания. Не се знаело и по какъв начин ще се разпределя финансовата поддръжка. Правилата за обезпечаване на помощни средства също не се променяли.

Мая Манолова - народен омбудсман: На процедура безусловно нищо не се трансформира и аз като омбудсман не желая да ставам съизвършител в тази реплика на промяна. Отговорността за качеството на този артикул, за честността, за промяната е на общественото министерство.
Социалният министър, изясни, че законопроектът още не е подготвен и работните текстове не би трябвало да бъдат база за генерални изводи и обвинявания.

Бисер Петков - министър на труда и обществената политика: Това, което аз ще диря, е поддръжка в кабинета - да бъдат написани съответно в проектозакона примерно параметрите на финансова поддръжка. Да бъдат написани работещи текстове за самостоятелна оценка на потребностите. Това са основните неща, които би трябвало този законопроект да предложи.
Министърът изрази страдание, че протестиращите майки на деца с увреждания са напуснали работната група.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР