Новият закон за хората с увреждания отново стана повод за

...
Новият закон за хората с увреждания отново стана повод за
Коментари Харесай

Защо майките на деца с увреждания напуснаха работната група за новия закон?

Новият закон за хората с увреждания още веднъж стана мотив за неодобрение и дискусия. Протестиращите майки на деца с увреждания напуснаха срещата с работната група, която готви измененията, с аргумента, че текстовете в новия закон са преписани от настоящия. Омбудсманът Мая Манолова твърди, че с новия закон нищо за хората с увреждания няма да се промени. Работната група ще продължи работа до края на месеца с присъединяване на специалисти на омбудсмана, само че без майките.


Вера Иванова: В новия проектозакон за хората с уреждания първоначално всичко вървеше наред, имаше наши оферти, наши текстове, въпреки и поставени с наклонена линия, някои в различен цвят. В петък получихме имейл, в който всичко наше е махнато и е направено едно преписване на остарелия закон, дори с някои текстове, които са още по-лоши. Това е геноцид към хората с увреждания и ние като майки, като родители не можем да участваме в това нещо. Абсолютно няма никаква разлика от фиктивната оценка, която се прави сега, всичко се базира на проценти на ТЕЛК, на проценти на валидност. Както доста пъти сме казвали, нашите деца са белязани с щемпел на ТЕЛК " негодни " и няма нищо самостоятелно. А самата самостоятелна оценка, в случай че е направена по този начин, като е по спогодба, тъй като ние не желаеме нищо по-различно от това, което е по спогодба, ще защищити така наречен " подправени ТЕЛК-ове ", тъй като сега всичко е битка за някакви проценти.

Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: Работната група е в един работен формат и се разискват нещата, вършат се разнообразни оферти и по тази причина смятам, че заявления, че не сме съгласни с обещано предложение, държим безусловно да е на нашето предложение, тъй като в една работна група има разнообразни гледни точки, разнообразни причини. Естествено е. След разискване в този работен формат се взима решение. Разбира се, че когато има един действителен закон не е добре и не може всичко да е 100 % ново. Има постановки от закона за интеграцията на хората с увреждания, които следват да бъдат непокътнати. Каква част ще е безусловно нова и това, което го има към този момент, ще стане ясно като приключи работната група. Това, което в този момент разделя групата е каква да бъде самостоятелната оценка на хората с увреждания и кой да я прави.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР