Новият закон за горивата предизвика шумно негодувание сред собствениците на

...
Новият закон за горивата предизвика шумно негодувание сред собствениците на
Коментари Харесай

Емил Димитров – Ревизоро пред „Труд“: Които искат контрабанда, не щат закон за горивата

Новият закон за горивата провокира шумно възмущение измежду притежателите на дребни бензиностанции. След като бе признат на първо четене в Народното събрание, дребните в сектора насрочиха протестен протест в София – за 26 юни сутринта. Те настояват, че измененията в регулирането на дейностите с нефтени артикули ще убият конкуренцията и ще вдигнат цените за крайния консуматор. Като техен вносител депутатът Емил Димитров – Ревизоро твърди, че съперниците им са покровители на корупцията.


– Нали знаете, господин Димитров, че в София идват стотици цистерни, камиони и коли? Ще стачкуват с плакати „ Долу монопола на търговията с горива! “
– А за какво ще го създадат! Какво им пречи законът за горивата? Той ускорява контрола върху пазара. Лошо ли е, съгласно вас, да се затегнат разпоредбите за търговия с петролни артикули, като се вкара регистрационен режим за компаниите с условия за банкови гаранции, стабилен капитал и други?

– Звучи добре. Но дребните търговци настояват, че от това ще си изпатят над 400 компании, ще има банкрути и скъпотия. В пиринско и без туй завчера стачкуваха против цените на бензина.
– Завчера ли? Аз от години изяснявам, че има доста бензиностанции, които не са регистрирани на никое място и са незаконни, някои са в камиони и фургони дори. Собствениците, които се крият зад тила на земеделците и горските служащи, твърдяха, че няма нерегистрирани измежду тях и аз приказвам погрешни неща. Сега пък настояват, че новият закон ги лимитира. Защо? Ако са легални, те и по сегашните закони би трябвало да са регистрирани, да се знае какъв брой резервоара имат, да са с нивомерни системи и да не манипулират данните към Национална агенция за приходите. Целта на новия закон е да се записват всички бензиностанции, с цел да бъдат проверявани. Той дава право на всички, които в този момент търгуват с горива, да не престават да търгуват, стига да се записват. Имат 6 месеца да го създадат. Това е. Не слушайте нелепостите, които разправят!

– Какви са изискванията за регистрация?
– 20 000 лева уставен капитал. Добро обучение. 3 година стаж. И поръчителство – 20 000 лева на обект.

– Това е за дребните търговци, нали по този начин? За едрите се желае 3 млн. лева капитал, 5 година стаж и 1/2 милион лева банкова гаранция.
– Изискванията за стаж и банкови гаранции целят да не се трансферира бизнесът на малограмотни и малоимотни жители, които не могат и да бъдат санкционирани по-късно. Що се отнася до регистрацията, тя ще коства 2-3 лева на нерегистрираните, едвам си ламинират удостоверението от министерството и да си го закачат в обекта. Какъв проблем е за човек, който има бензиностанция за 2 млн. лева, да потвърди, че има 20 000 лева благосъстоятелност от нея? Проблем било, непреодолимо затруднение. Дават изявленията пред бензиностанции, в които има по 5-6 колонки с по 5-6 револвера за разнообразни горива. Една колонка коства 60 000 лева Доказваш, че една трета от нея ти е благосъстоятелност и си постоянен. Да, само че на тия и за 200 лева да им поставиш изискване, отново не щат да се записват. Защото не желаят да бъдат следени. Предпочитат да работят безотговорно, както са го правили 20 години.

– Веднъж казахте, че у нас има 2800 регистрирани и 7000 нерегистрирани бензиностанции. 7 хиляди! Откъде знаете, че са толкоз, като ги няма в регистрите?
– Аз и 4000 да кажа, че са нерегистрирани, отново ще отхвърлят. Но ето, единствено в последните 3 седмици се явиха 3 нови сдружения, които се назовават национални и настояват, че в тях членуват хиляди дребни и междинни притежатели. Питайте ги тъкмо какъв брой са. Аз дублирам думите на на основния прокурор: има хиляди обекти, които не са регистрирани или имат регистриран по 1 контейнер, а имат и втори, и трети, на байпас, манипулират данъчните уреди и са залавяни. Значи и от записаните има такива, който работят нелегално. Ние желаеме всички да се записват. А те не желаят и си търсят аргументи.

– Още като внесохте проектозакона ви упрекнаха, че лобирате за огромните търговци на горива като Валентин Златев, с цел да може дребните да изчезнат от пазара.
– Как измислиха това? В закона на никое място не написа – 100-те бензиностанции на еди кой си да работят, примерно, а 10-те на другия да се закрият. Той не вкарва ограничавания в бизнеса – количествени или географски. Всеки, които продава гориво и зарежда коли и камиони, е търговец на дребно. Никой на никого не диктува дали да има 1 колонка, или 10, или 20, дали да отвори 2, 10 или 100 бензиностанции. Никой никому не споделя: продавайте толкоз тона дневно. Ето, Марешки има 20 бензиностанции, на следващия ден може да направи 40. Той не засяга бензиностанциите като дребни, по-големи и най-големи. Другото е неистина. Тя се тиражира, с цел да могат депутати, водачи на партии и представители на най-високото равнище в изпълнителната власт, да кажат: ние закона не сме го чели, но тук едни хора са обезпокоени, хайде да си търгуват безпроблемно… Ами нали тия хора, които не желаят да се записват, до през вчерашния ден твърдяха, че не съществуват? Нашата битка е за 1 милиард. Да влезе в хазната.

– Какъв е този милиард?
– Толкова губи годишно страната от противозаконен импорт на горива. Виновните за това се крият, а като наближи Нова година, почват да си късат ризите: дайте за децата, за обществено слабите! Пак запитвам: какво ще им стане, като се впишат в указател и станат легални? Нищо, с изключение на, че ще ги управляват. Това следва от закона, нищо друго. Но те ще продължат с лъжите. Този законопроект е на 7 министерства и 14 институции, а не е петролната и газова асоциация на Златев, както се твърди. Но не смее никой да го внесе 6 години!

– Че какво ужасно има?
– Това е най-антикорупционният закон от последните 2 десетилетия. И най- антиконтрабандисткият. Сама си направете извод кой и за какво не го желае. Имаме закон за фармацевтите – на какви условия да дават отговор. Имаме закон за алкохола. Имаме за цигарите. И закон за розите ще вършат. Защо да няма закон за горивата с оборот за милиарди? Всяка будка за цигари се записва. Tрябва да има ред на пазара. Този закон го вкарва и пречи на контрабандата и корупцията, които вървят ръка за ръка.

– Че нали сякаш битката с корупцията върви с цялостна пара?
– Аз споделих на премиера: „ Успех е, че единствено трима министри от кабинета ви са срещу закона за горивата. От предходните кабинети единствено трима бяха „ за “. Навързани са нещата. Изведнъж някой споделя: „ Ама те (собствениците на бензиностанции – б.р.) са ни гласоподаватели, но помогнаха ни на акцията, но за какво в този момент да ги тормозим, не може ли по-нататък? Министри от няколко държавни управления са правили всичко допустимо законът да не влезе в Народно събрание, да не стане. Аз приканих: да не се разделяме на леви, десни, предходни и по-предишни, господа! Крайно време е подобен закон да има в България. Но всички партийни формирования се разцепиха на две – едните са срещу, само че другите са „ за “ страната да губи по 1 милиард.

– Сигурен ли сте, че губи цялостен милиард?
– Една трета от горивата са контрабандни. С новите правила ще се понижи сивия бранш, който заема 30% от този пазар.

– Как ще видим, че е станало това? Сивата стопанска система не се вижда, по тази причина я назовават по този начин?
– Тя не се вижда, само че колите се виждат. И зареждането им. Имаше един разбор на министерството на финансите за 2015-а и обратно. Но го скриха, тъй като не визираше някогашна политическа мощ, а казусът със сенчестата стопанска система, който не се е трансформирал. Сега единствено двама-трима от 240 души в Народното събрание се натискат да събират пари за страната.

– Двама-трима?
– Ами толкоз. Другите подписват проектозакона, но се ослушват за причина да се гласоподава срещу.

– И за какво по този начин вършат?
Схемите за контрабандата са ясни. Като я борехме преди 20 година, имаше всякакви Самоковци, Пилета, Бутчета…, които я вършеха, познаваха ги министрите, само че се правеха на нечули. В 90-те години имаше хора, овладели границата и тя работеше под строй – за контрабандистите, уви. Но то е минало-заминало. В момента нямаме контрабандисти – Самоковци, Пилета, Бутчета… Имаме министри.

– Моля? Правилно ли чух?
– Имаме стройна конструкция, която се толерира непосредствено от най-висшия етаж на изпълнителната власт. България е парцелирана на Северна и Южна, съгласно това кой се занимава с контрабандата и внася. Уточнени са камионите, влаковете. Това се случва, само че всички се вършат, че не го виждат. При горивата имаше по-голям ред преди време. Но тогава имаше мафиоти, а в този момент министри. И хората в легалния бизнес питат: ние за какво плащаме налози, откакто вие толерирате тая вакханалия? Седят някакви министри и си измислят доводи, с цел да не се приема Законът за горивата. Това е казусът. Не е мой, обаче.

– Чий е тогава?
– На среща с премиера, той сподели: тези пари от горивата генерират престъпност, работят против всички и би трябвало да влязат в бюджета. Но доста близки до премиера вършат всичко допустимо да съборят закона, писан за това. Премиерът има опция да ги махне, аз нямам. Ако той няма сили и храброст да се пребори с тях, не може да се пребори и с контрабандата. Като партиен водач той пред мен и сътрудници, съобщи: „ Този закон от нашата партия ще го поддържат всички “. Попитах го кои „ всички “? Аз виждам 4-ма, всичко друго се ослушва или гласоподава „ срещу. “ Да, те ще гласоподават това, което той изиска. Но явно почва разнобой. Бивши министри от негови кабинети, шефове на парламентарни комисии почват да работят против него.

– Леле.
– Това, което аз чух с ушите си от премиера – и освен аз, а още 20 съветници и специалисти, е „ Законът да стане! “ А това, което виждам с очите си, е нещо, поради което се запитвам: дали министър председателят е изпуснал властта? Защо приказва едно, а неговите в Народното събрание вършат друго? Дали той преднамерено споделя пред нас, че поддържа закона, а на тях им дава сигнали да го съборят? Или се пробва да угоди на всички? Или хората, които работят против него и в личния му кабинет, са толкоз мощни, че не смее да им посегне? Това са версии. Премиерът сподели, че е „ за “ този закон и нямам доверие да се отметне, не виждам какви причини ще му намерят. И не мога да си показва, че той и в третия си мандат няма да успее да прекара подобен обикновен закон срещу контрабандата. Ако каже, че в четвъртия мандат ще успее, кой ще му повярва? Аз не, макар че назначението ми за началник на митниците се дължи на него. И аз му дължа услуга. А единственото, за което ме е помолил, е за този закон. Аз не мога да му откажа и го импортирам. Нормално е, че понасям негативи. Но обикновено ли е, че негови някогашни министри, ръководители на комисии го саботират? Не може аз да съм единственият, който ще пази настояването на премиера от личните му депутати. Нещо не е както би трябвало. Предполагам, че като мине европредседателството и му свършат интернационалните задължения, Борисов ще седне и ще въздаде правдивост.

– Справедливост? В смисъл?
– Всички, работили против него, би трябвало да бъдат пратени на подобаващ отдих. Инак ще се окаже, че той е изгубил цялата си власт.

– Тежки думи са това.
– Аз съм пряк. Всеки, който подвига митинг по време на председателството, е получил нещо от премиера. Това не значи, че е слаб. Отстъпва, с цел да не се излагаме пред Европейски Съюз. И в този момент всеки мисли, че заплаши ли със стачка, министър председателят ще му пристане. Ако съм на мястото на премиера, като свърши европредседателството, ще събера всички, които са ми лазили по нервите с митинги за щяло и нещяло и ще им кажа: „ Свърши сезонът на стачките, пристигна на рационалните оферти. Това е положително – вършим го, другото не, изнудвахте ме! “

– Да се върнем към контрабандата. Премиерът споделя, че е смазана.
– Имаме триумф с цигарите. А през януари по нова скица за 10 дни вдигнахме с 12% приходите по горивата. Премиерът сподели: отлично! Но на 5-ия ден ни пробиха от 4 места – започнаха да внасят горива откъдето внасяха. В големи количества. С протекцията на държавните институции.

– На обособени служители?
– Отделни служители няма тук. Има висши държавни чиновници, на които се споделя: не ти е тематика това. И индивидът почва да гледа на другата страна, че другояче ще го уволнят. И се кръсти да не го осъдят в миналото. Тежко е ситуацията. Затова очаквам развръзка след края на европредседателството: ще откри ли сили министър председателят да се пребори с близкото си обграждане или ще се съобщи. Ако не даде явен знак и не обезсили тия хора, ще има проблем с вложенията. И той няма да е единствен. Тия хора ще го махнат, ще си работят зад тила му. Ще го изолират, както и в този момент са го изолирали за част от протичащото се. Знам, че му е мъчно. Очаква го повратен миг. Аз му искам триумф.

Нашият посетител
Емил Димитров е роден през 1962 година в Перник. Завършил е стопанска система в УНСС и право в Благоевград. Бил е хореограф, строител, инспектор. През 1998 година е награден е поради проверка на Държавния запас при кабинета „ Виденов ”. След година е уволнен от кабинета „ Костов ” поради друга проверка, разкрила далавери в митниците. Шеф е на организация „ Митници ” при държавното управление на Сакскобугготски (2001-2003). Преди да стане народен представител от „ Обединени патриоти ” (2017) издава трилогия за корупцията по границите. Сега ръководи Комисията за битка със сивата стопанска система.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР