Новият закон за частната охранителна дейност трябва да се преработи.

...
Новият закон за частната охранителна дейност трябва да се преработи.
Коментари Харесай

Воля: Новият закон за частната охранителна дейност трябва да се преработи

Новият закон за частната охранителна активност би трябвало да се преработи.

Това написа в формалната позиция на Политическа партия Воля по тематиката.

„ Новият закон за частната охранителна активност постанова голям брой ограничавания и документална тежест, доста непотребна администрация както на компаниите, по този начин и на лицата, ползващи такива услуги – а в страната те са десетки хиляди “, написа в изказването на партията до медиите.

Според представителите на партията има доста неразбираеми условия, неспазването на които води до големи санкции и лишаване на лицензи.

Опитите грешките да се оправят с наредби, няма да дадат стремежи резултат. Законът би трябвало да се върне в пленарна зала и да се ремонтира, счита партията.

Воля декларира още, че законодателят би трябвало да се вслуша в забележките на експертите от сектора, който с право реагира.

„ Многократно се завишава броят на документите при подписване и осъществяване на контракти, като всичко се прави в писмен тип, на хартия, вместо да се плануват опциите на новите технологии. Това е връщане обратно. Нарушават се доста съществени права, както на жителите по този начин и на компаниите, дадени им от Конституцията и от други закони. На процедура „ неуместна “ компания може доста елементарно да бъде притисната, като й бъдат наложени големи санкции и лишен лицензът за незначителни нарушавания “, показва се още в позицията.

Според Воля се не разрешава работата с подизпълнители, като това е интервенция в търговски връзки.

„ Тази мярка основава причина за неналичието на охранителни услуги в дребните обитаеми места, което неизбежно ще завиши престъпността в тези региони. От охранителите се изисква най-малко приблизително обучение. Подобна мярка ще докара до уволнението на хиляди чиновници “, безапелационни са от Воля.

В позицията се добавя, че сега в страната има голяма рецесия за фрагменти. От друга страна има охранителни действия, за които не е нужно приблизително обучение, само че законът не прави разлика.

„ Предвидено е при започване на работа, всеки един охранител да отиде на наложително образование в продължение на повече от 5 месеца по 8 часа дневно –общо 600-900 часа, което ще му коства 1000 лв.. Имайки поради, че в сектора работят над 200 000 души, огромна част от тях на минимална заплата, за тях ще бъде непостижимо да отсъстват толкоз време от работа и да отделят 1000 лева за образование. За съпоставяне: в остарелия закон това образование е било по стратегия най-малко – 50 часа “, считат от партията.

Друго, което би трябвало да се поправи, е условието от охранителите на физически лица да разказват и съхраняват информацията за всеки един маршрут, където са ходили. Това основава причина за корист с такава информация и за нарушение на човешките права.

„ Ние от ВОЛЯ постоянно сме казвали, че всеки закон би трябвало да бъде задоволително явен и елементарно използван, без да се постанова да бъде допълван с наредби или неведнъж поправян. За да не се стига до сходни обстановки, предлагаме всяка законодателна самодейност първо да минава на публично разискване и едвам по-късно да влиза в Народно събрание “, сочи още текстът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР