Новият закон, целящ защита на климата и биологичното разнообразие, задължава

...
Новият закон, целящ защита на климата и биологичното разнообразие, задължава
Коментари Харесай

ЕП приема нов закон за борба с обезлесяването

Новият закон, целящ отбрана на климата и биологичното многообразие, задължава сдруженията да подсигуряват, че продаваните в Европейски Съюз артикули не са довели до обезлесяване и деградация на горите, оповестяват от пресцентъра на Европарламента в България.

Текстът не постанова забрани на страни или артикули, само че сдруженията ще получават позволение да продават артикули в Европейски Съюз единствено в случай че доставчикът на съответния артикул е показал декларация за надлежна инспекция, потвърждаваща, че продуктът не идва от земя, която е била предмет на обезлесяване, и че производството му не е довело до деградация на гори, в това число на незаменими девствени гори, след 31 декември 2020 година

Както беше поискано от Парламента, сдруженията ще би трябвало също да удостоверяват, че продуктите дават отговор на съответното законодателство на страната на произвеждане, в това число в региона на правата на индивида, както и че правата на засегнатото радикално население са спазени.

Продуктите, обхванати от новото законодателство, са следните: наедрял рогат добитък, какао, кафе, палмово масло, соя и дървен материал, в това число такива, които съдържат, са били хранени или са били създадени със съответните артикули (например кожа, шоколад и мебели), както е посочено в първоначалното предложение на Комисията. По време на договарянията евродепутатите съумяха да добавят листата с каучук, дървени въглища, печатни произведения и редица производни на палмовото масло.

Парламентът също по този начин обезпечи по-широко определение за деградация на горите, което включва преобразуването на първоначални гори или естествено възобновяващи се гори в горски насаждения или в други залесени земи.

Чрез справедлива и транспарантна оценка Комисията ще класифицира страните или елементи от тях в рискови категории – с висок, общоприет или невисок риск, в период от 18 месеца от влизането в действие на сегашния правилник. Продуктите от страни с невисок риск ще подлежат на опростена процедура за надлежна инспекция. Делът на инспекциите на оператори зависи от равнището на риска в страната: 9% за страните с висок риск, 3% за тези със общоприет риск и 1% за страните с невисок риск.

Компетентните органи на Европейски Съюз ще имат достъп до съответната информация, предоставена от сдруженията, като да вземем за пример координати за геолокация, и ще правят инспекции благодарение на принадлежности за сателитно следене и ДНК разбор, с цел да ревизират от кое място идват продуктите.

Санкциите за неспазване би трябвало да са пропорционални и възпиращи. Максималната санкция би трябвало да съставлява минимум 4% от общия годишен оборот в Европейски Съюз на оператора или търговеца извършител.

Новият закон беше признат с 552 гласа „ за “, 44 гласа „ срещу “ и 43 гласа „ въздържал се “. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР