Новият закон беше предложен от председателя на правната комисия Данаил

...
Новият закон беше предложен от председателя на правната комисия Данаил
Коментари Харесай

Готова е ключова наредба към Закона за концесиите

Новият закон беше препоръчан от ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ)

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Какви са измененията в новия Закон за концесиите

Би следвало той да основава предпоставки за повишаване на конкуренцията на вътрешния пазар и развиването на страната
8 фев 2018
Срокът на концесиите ще може да се удължава с една трета

Парламентът планува и спомагателни изключения за огромни планове при окончателното приемане на новия закон
19 ное 2017 Основната разпоредба към новия Закон за концесиите, който влезе в действие от началото на годината, към този момент е подготвена и оповестена за публично разискване до края на март. Тя е обвързвана с условията за установяване на финансово-икономическите детайли на концесията и би трябвало да бъде призната доникъде на годината. Целта обаче е това да стане по-рано, защото документът е основен за използването на самия закон. Наредбата дефинира също и метода, по който се действа, когато е належащо изменение на заварени концесионни контракти.

Приетият в края на предходната година нов Закон за концесиите на процедура размени предходните закони за концесиите и за публично-частното партньорство. С него бяха въведени два съществени типа концесии - за строителство и услуги (възлагани от страната и общините като публично-частно партньорство) и за прилагане (концесиите по предходния закон). Наредбата в този момент дава насоки за установяване на финансово-икономическите детайли на концесията.

Срокове и риск

Един от най-спорните моменти при полемиките по закона в Народното събрание беше оптималният период на концесиите, който в последна сметка беше избран на 35 години, само че с опция за удължение с една трета. Предложената разпоредба планува този период да се дефинира от концедента (ресорен министър или кмет) при откриването на самата процедура.

Според наредбата когато концесията планува заплащания от концедента (например когато строителство или услуги се разпореждат на компании), заплащанията не могат да бъдат увеличавани, когато регистрираната облага на концесионера е незадоволителна за постигане на контрактуваната норма на възвръщаемост. При тези контракти концесионерът постоянно поема оперативния риск.

Анализ

Според закона финансово-икономически разбор се изготвя постоянно, когато концесията планува заплащане от концедента. Анализът би трябвало да се изпрати до министъра на финансите за мнение, което той би трябвало да изготви в период от един месец. Както законът, по този начин и наредбата дават опция на министъра да изиска мнение от Българска банка за развиване. Анализ може да бъде изработен и когато няма заплащане от концедента, с цел да се обосноват детайлите на концесията. И в двата случая се следват минималните условия в наредбата. Те включват детайли като разбор на пазара, прогноза на разноските и приходите, обосноваване на размера на заплащанията от концедента или на концесионното заплащане, плащано от концесионера, оптималният период на концесията, в това число вероятните удължавания и така нататък Анализът се прави от екип на концедента или от външен реализатор, който се дефинира по Закона за публичните поръчки.

Заварени концесии

Наредбата дава решение и на казуса по какъв начин се действа при заварени концесии, когато за тях се наложи изменение. Това е уредено в спомагателна наредба за това по какъв начин се дефинира цената на концесията при изменение на контракт, подписан по остарелия закон. Предвижда се до датата на изменението да се регистрират действителните доходи на концесионера, а за останалата част от периода приходите да се предвиждат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР