Новият всемирен потоп ще настъпи в близките сто години, ако

...
Новият всемирен потоп ще настъпи в близките сто години, ако
Коментари Харесай

Учени алармират: Всемирен потоп ще настъпи през следващите 100 години, ако не се вземат мерки

Новият общочовешки потоп ще настъпи в околните 100 години, в случай че човечеството не вземе нужните ограничения за предотвратяването му, написа британското научно списание " Нейчър ".

Според интернационално проучване заплахата от повишението на равнището на международния океан непрестанно пораства поради дейните приливи, увеличаващите се талази и бурите. Те са провокирани от световното стопляне. По оценка на експертите, в случай че човечеството не прекъсне следените през днешния ден трендове, към 2100 година внушителна част от сушата на нашата планета ще се окаже под водата. В частност крайбрежните райони ще бъдат потопени на 50 %.

Най-застрашени ще бъдат крайморските територии, ситуирани на 10 метра над морското ниво. При най-лошия сюжет към 287 милиона души, или 4 % от международното население, могат да пострадат от крайбрежните наводнения. В парично изражения дебнещият общочовешки потоп може да нанесе вреди в размер от 14 трилиона $, което съставлява 20 % от международния БВП.

Въпреки че равнището на моретата се повишава относително постепенно, екипът на Ебру Кирецки от австралийския университет в Мелбърн твърди, че на човечеството му предстоят катастрофични естествени феномени. Увеличава се разрушителната мощ на приливите, на наводненията и на другите стихии на природата.

Специалистите са моделирали карта на света с териториите, които могат да се окажат под вода към 2100 година В Съединени американски щати ще бъдат отчасти наводнени бреговете на щатите Северна Каролина, Вирджиния и Мериленд, в Азия някои райони на Китай,Бангладеш и Индия, а в Океания - северната част на Австралия.

В Европа значително ще пострадат северните елементи на Германия и Франция, а основната жертва на световните наводнения ще стане Англия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР