Новият вирус, появил се в Китай и плъзнал из Азия,

...
Новият вирус, появил се в Китай и плъзнал из Азия,
Коментари Харесай

Отмениха тържествата за лунната Нова година в Китай

Новият вирус, появил се в Китай и плъзнал из Азия, помрачи първия ден от Годината на Металния плъх в огромна част от района.

Тържествата за лунната Нова година са анулирани в континентален Китай и лимитирани в полуавтономния град Хонконг, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки АП. В Пекин днешният ден нормално е празничен - из града бият доста барабани и се разнасят дракони. Тази година обаче китайската столица, парализирана поради новия вирус, се е трансформирала в град призрак, установи Агенция Франс Прес. Двата огромни столични парка, посрещнали 1,4 милиона гости по време на миналогодишните празненства, през днешния ден са затворили порти. За да понижат риска от заразяване, в последния миг управляващите анулираха тържествата. Никъде не се виждат Танцът на Лъва или Танцът на Дракона - страховити фигури, вдигнати над множеството; няма я и нормалната шумотевица от спонтанните оркестри с барабани и чинели, с която китайците пъдят на този ден злите духове.

Вижте какви нови ограничения взимат в Китай за справяне с рисковия вирус

"Това не е никаква Нова година ", показа разочаровано 21-годишната Ли, застанала пред затворените порти на Храма на ламите, пред който ревностни почитатели на будизма различен път се редят на опашка, с цел да бъдат измежду първите, запалили благовония по случай празника. Обектът ще остане затворен до второ разпореждане, "за да се опази здравето на поклонниците и на монасите ", изяснява табелка на вратите на храма, фамозен с гигантска скулптура на Буда. Миналата година тук посрещнаха празника минимум 80 000 души. Този път обаче униформени пазачи с защитни маски на лицата приканват минувачите да не се застояват в близост.

Вирусолог с прогноза какво ще се случи със смъртоносния ковид

Над 1000 километра разделят Пекин от град Ухан, центъра на епидемията, от чието начало предишния месец към този момент се заразиха близо 1300 души, 41 от които починаха. Ухан и близките региони са отрязани от света и от четвъртък - в действителност сложени под карантина. В 20-милионната столица, където са регистрирани 35 случая на болестта, са затворили редица туристически обекти като Забранения град, някогашния императорски замък и елементи от Великата китайска стена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР