Новият вирус, появил се в Китай и плъзнал из Азия,

...
Новият вирус, появил се в Китай и плъзнал из Азия,
Коментари Харесай

Китай отмени тържествата за лунната Нова година във връзка с епидемията

Новият вирус, появил се в Китай и плъзнал из Азия, помрачи първия ден от Годината на Металния плъх в огромна част от района. Тържествата за лунната Нова година са анулирани в континентален Китай и лимитирани в полуавтономния град Хонконг, съобщи Асошиейтед прес.

В Пекин днешният ден нормално е празничен - из града бият доста барабани и се разнасят дракони. Тази година обаче китайската столица, парализирана поради новия вирус, се е трансформирала в град призрак, установи Франс прес.

Двата огромни столични парка, посрещнали 1,4 милиона гости по време на миналогодишните празненства, през днешния ден са затворили порти. За да понижат риска от заразяване, в последния миг управляващите анулираха тържествата. Никъде не се виждат Танцът на Лъва или Танцът на Дракона - страховити фигури, вдигнати над множеството; няма я и нормалната шумотевица от спонтанните оркестри с барабани и чинели, с която китайците пъдят на този ден злите духове.

" Това не е никаква Нова година ", показа разочаровано 21-годишната Ли, застанала пред затворените порти на Храма на ламите, пред който ревностни почитатели на будизма различен път се редят на опашка, с цел да бъдат измежду първите, запалили благовония по случай празника.

Обектът ще остане затворен до второ разпореждане, " с цел да се опази здравето на поклонниците и на монасите ", изяснява табелка на вратите на храма, фамозен с гигантска скулптура на Буда.-->
Миналата година тук посрещнаха празника минимум 80 000 души.

Този път обаче униформени пазачи с защитни маски на лицата приканват минувачите да не се застояват в близост.

Над 1000 километра разделят Пекин от град Ухан, центъра на епидемията, от чието начало предишния месец към този момент се заразиха близо 1300 души, 41 от които починаха.
Ухан и близките региони са отрязани от света и от четвъртък - в действителност сложени под карантина.

В 20-милионната столица, където са регистрирани 35 случая на болестта, са затворили редица туристически обекти като Забранения град, някогашния императорски замък и елементи от Великата китайска стена.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР