Новият видинскимитрополит Даниил бе посрещнат в с. Сумер, след като

...
Новият видинскимитрополит Даниил бе посрещнат в с. Сумер, след като
Коментари Харесай

Новият митрополит Даниил пристигна във Видинската епархия

Новият видинскимитрополит Даниил бе посрещнат в с. Сумер, откакто отпътува за Видинска епархия от палатата на Св. Синод в София, където предходната неделя той бе канонично определен от свещеноначалието на Българската православна черква. Това оповестиха от Св. Синод. Кортежът пое към с. Сумер, което е граничното населено място сред Врачанската и Видинската епархии, където се състоя тържественото първо посрещане на новия Видински митрополит.

Митрополит Даниил бе придружаван от Високопреосвещения Врачански митрополит Григорий, претрупан от Св. Синод да показа новия Видински митрополит на неговото духовенство и епархиоти. След кончината на приснопаметния Видински митрополит Дометиан на митрополит Григорий бе предоставено като наместник на овдовелия Видински митрополитски трон да провежда и организира епархийския избор на двамата кандидат-митрополити за Видински митрополит.

В духа на одобрената църковна традиция новоизбраният архиерей алегорично бе посрещнат в храм " Св. преп. Параскева " от кмета на с. Сумер Лидия Митрофанова и от голям брой духовници и миряни. Врачанският митрополит Григорий връчи архиерейски посох на митрополит Даниил принадлежал на приснопаметния му предходник митрополит Дометиан и му благопожела от името на Светейшия Български патриарх Неофит и Св. Синод многоуспешно и избавително служение.

Протосингелът на Видинска епархия архим Антим също поздрави Видинския митрополит Даниил с трогателно слово, в което акцентира, че духовенството и епархиотите на Видинска епархия с боязън и признателност към Бога посрещат своя нравствен архипастир, с цел да ги води към Бога и спасението.
Кметът на с. Сумер поздрави новоизбрания митрополит на Видинска епархия с думите: " За нас това е знак на великата Божия благосклонност и мил промисъл за духовно развиване и всяко благоденствие в живота ни ".

В храма на с. Сумер митрополит Даниил за пръв път произнесе слово-обръщение към своите епархиоти, в което акцентира, че залага на връзките на мира, единството във вярата и любовта. Владика Даниил към всички обръщаше богатството си лице, давайки свято благословение, а хората споделяха, че виждат в него своя нов нравствен татко с вяра за по-добри съдбини.

С наслада, самун и сол, с музика и възрадвани души всички изпратиха митрополит Даниил към идната му спирка за посрещането му в град Монтана.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР