Новият вид финансова подкрепа за хората с увреждания се предвижда

...
Новият вид финансова подкрепа за хората с увреждания се предвижда
Коментари Харесай

Мая Манолова и Бисер Петков с важни новини относно изготвянето на законопроект за хората с увреждания

Новият тип финансова поддръжка за хората с увреждания се планува да влезе в действие от началото на идната година. Това ще е първата смяна в законодателството, която ще влезе в действие.

Това оповестиха пред публицисти общественият министър Бисер Петков, омбудсманът Мая Манолова, изпълнителният шеф на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски и представители на протестиращите майки на деца с увреждания. Те участваха в последното съвещание на работната група по правене на законопроект за хората с увреждания. Останалите разпореждания в новия закон за хората с увреждания ще влязат в шестмесечен период след обнародването на закона - евентуално към април. За този интервал ще се създаде подзаконовата нормативна уредба, ще се структурират и новите органи. Вече има съвсем финализиран вид на законопроект, както и доближаване на позициите на другите заинтригувани групи.

Финансовата поддръжка ще е обвързана с линията на беднотия и ще се отпуска в началото на база на степента на увреждане. Предлага се тя да е в интервала от 10 на 100 до 57 на 100 от линията на беднотия, според от степента на увреждане. Първоначално парите за хората с увреждания ще бъдат извадени от самостоятелната оценка, а ще се отпускат единствено на база ТЕЛК решението. Идеята е в бъдеще месечната финансовата поддръжка да се "отвърже " от ТЕЛК решението и да е част от самостоятелната оценка, разясни Бисер Петков. По думите му през днешния ден е станало ясно, че заинтригуваните страни желаят някои от измененията да се усетят по-скоро от хората с увреждания, по тази причина е реализиран компромис като начало степента на увреждане да дефинира поддръжката, а не самостоятелната оценка, каквото е настояването на протестиращите майки. За новата финансова поддръжка ще са нужни в допълнение към 110 милиона лв..

Постигнато е и единодушие по-категорично да се формулира това, че самостоятелната оценка ще има наложителен темперамент за всички органи. Омбудсманът Мая Манолова е предложила самостоятелната оценка да се формулира в три елементи - информативна, нужда от поддръжка и изводи и посоки, като заключенията и направленията, дефинирани в оценката, ще са наложителни. В Закона за хората с увреждания ще има и отпратка към Закон за персоналната помощ, като по този начин се извършва едно от главните претенции на протестиращите майки на деца с увреждания да има обособен закон.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР