Новият вид финансова подкрепа за хората с увреждания, която ще

...
Новият вид финансова подкрепа за хората с увреждания, която ще
Коментари Харесай

Новата финансова подкрепа за хората с увреждания влиза в сила от 1 януари 2019 г.

Новият тип финансова поддръжка за хората с увреждания, която ще е обвързана с линията на беднотия и ще се отпуска в началото на база на степента на увреждане, ще влезе в действие от 1 януари идната година.
Това стана ясно след траялото 6 часа съвещание на работната група в общественото министерство по правене на проектозакона за хората с увреждания.
По време на днешната среща породи спор по критериите за установяване на национална представителност на организациите на хората с увреждания. В съвещанието участваха протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова .
Тя разяснява по отношение на критериите за представителност на организациите на и за хората с увреждания:
" Трябва да има изясненост на критериите - по какъв начин ставаш национално внушителен. Много високо е вдигната летвата, тъй че да си остане за един дребен кръг организации, да вземем за пример условието да имаш структури в 92 български общини. Няма по какъв начин една неправителствена организация да има структури в 92 български общини ".
На собствен ред ръководителят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева съобщи:
" Говорим само, може ли жестоко да се изразя, стани да седна. Въпросът, който сложиха сега, е да не са тези организации, а да са други ".
По-рано през днешния ден омбудсманът Мая Манолова заяви, че има доближаване на позициите с настояванията на протестиращите майки на деца с увреждания, омбудсмана и специалистите в Социалното министерство по проектозакона:
" Да. Приближаваме се, само че по този начин или другояче това не са претенции, които са се появили сред двете разисквания, това са нашите претенции през цялото време. Индивидуалната оценка, в която няма компромис, помощните средства и медицинските произведения във връзка с които няма компромис, персоналната помощ, във връзка с която няма компромис, наличната среда, трудовата терапия и трудовата претовареност и критериите за представителност на организациите, тъй че да се отвори входът и да не бъде единствено за един стеснен кръг, дребен кръг ".
Една от протестиращите майки Мая Стоицева разяснява:
" Голямата промяна занапред следва. Този закон просто прави едно малко трасе с всички тези неща, които включва, само че желаеме да е ясно на обществото, че до момента в който не се направи промяна в ТЕЛК, който въпреки всичко е съществена база за финансиране на хората с увреждания, няма по какъв начин да имаме огромната картина ".
Кристина Николаева , която също измежду протестиращите майки, сподели за БНР:
" Ние отиваме с упования да се одобряват нашите претенции. Защото те дават една посока на промяна и началото на промяна в сферата, касаеща живота на хората с увреждания. С един закон, два или три, направени от едно министерство, не може да се случи такава промяна, каквато ние желаеме. За да стане тая промяна, би трябвало да се преработят и нормативни уредби от МОН и Министерство на здравеопазването. Да се смени здравната експертиза, моделът и методиката, по които тя се прави. Понятието ТЕЛК да се не помни. Ако нашите претенции за Закона за хората с увреждания не бъдат признати, той ще е един малко поизлъскан вид на остарелия закон ".
Надеждите на участници в работната група са през днешния ден да бъде реализирано единодушие по текстовете на проектозакона. Това не стана на съвещанието на групата предишния петък, което продължи близо 8 часа.
За на следващия ден е планувана и поредна среща на майките в Министерския съвет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР