Новият вариант на Омикрон протича по-леко, въпреки това вече започват

...
Новият вариант на Омикрон протича по-леко, въпреки това вече започват
Коментари Харесай

Д-р Христиана Бацелова: Подвариантите на Омикрон атакуват белия дроб

Новият вид на Омикрон протича по-леко, все пак към този момент стартират да се изпълват коронавирус леглата. Подвариантите нападат белия дроб, затруднение може да премине в пневмония и белодробна непълнота. Те са най-заразните от началото на пандемията, само че имунизациите не престават да пазят. Лицата с бустер са най-предпазени. Това сподели за предаването „ Твоят ден “ по NOVA NEWS епидемиологът доктор Христиана Бацелова.

По думите ѝ уязвимите групи са диабетноболните, сърдечноболните, както и хората с белодробните болести.

" Препоръчва се както първи, по този начин и втори бустер. Няма нищо притеснително при имунизацията на деца над 6 месеца. Очаква се повишаване на случаите, в случай че обществото не вземе ограничения ", добави още доктор Христиана Бацелова.

Според нея при връщането на децата в учебно заведение ще е целесъобразно носенето на маски. Относно маймунската шарка епидемиологът показа, че болестта може да се съобщи у дома при непосредствен контакт или при медицински личен състав.

" Ако имунизацията се приложи от 4-тия до 14-тия ден на контакта, защищава от гибел. Не може да се ползва при бременни ", разяснява доктор Бацелова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР