Новият вариант на К19 - Омикрон, вече е в три

...
Новият вариант на К19 - Омикрон, вече е в три
Коментари Харесай

Омикрон стъпи в три балкански страни

Новият вид на К19 - Омикрон, към този момент е в три балкански страни. Това са Румъния, Гърция и Хърватия. Засега управляващите не оповестяват тревожни данни по отношение на тях, само че множеството страни на Балканите вкараха превантивни ограничения, с цел да лимитират разпространяването на Омикрон и на COVID-19 като цяло предвид на наближаващите коледни и новогодишни празници, съобщи Българска телеграфна агенция.

Следват най-важните вести от седмицата, свързани с COVID-19 на Балканите.

През миналата седмица броят на новите случаи на Коронавирус -19 в АЛБАНИЯ бяха приблизително по 353 дневно. Страната позволи бустерни дози на имунизациите против Коронавирус за всички пълнолетни жители, само че Албания се подрежда измежду страните в Европа с най-ниско имунизационно покритие. По една доза ваксина против ковид са получили 38,4 % от популацията в страната, съгласно формалната статистика, а 34,6 % са изцяло имунизирани. До момента 3,2 % са получили бустерна доза. Общият брой на инфектираните досега е 202 641, а смъртните случи са 3126.

Темпът на имунизация в Албания понижава за втори следващ месец, както и броят на правените РCR проби. Според данни, оповестени от " Гласът на Америка ", броят на тестванията е понижен до най-ниското си ниво през последните 13 месеца, като през последните седем дни са направени едвам 13 781 теста, т.е. приблизително по 1968 дневно. Това слага под подозрение данните за действителната картина на разпространяване на вируса. Данните, които оповестява държавното управление за смъртните случаи от Коронавирус -19, също будят подозрения, тъй като надвишената смъртност (общо умрелите над обичайното) е повишена доста от началото на пандемията.

Заради разновидността " Омикрон " на ковид, Албания забрани влизане в страната на хора от Южна Африка, Кения, Ангола, Замбия, Ботсвана и Сенегал. Забраната е в действие от 3 декември и ще бъде годна през идващите три седмици. Албанските жители, които идват от тези страни, ще бъдат поставяни под карантина за интервал от две седмици.

Експертната комисия, която дава отговор за пандемията, подсети, че всички държавни чиновници, както и работещите в супермаркети и търговски центрове, би трябвало да се имунизират до 31 декември. От 4 януари от тях ще се изисква имунизационен документ, с цел да могат да продължат да работят.

В Албания продължава да бъде в действие вечерен час от 23 ч. до 06,00 ч. Носенето на защитна маска в затворени пространства е наложително. Събирания на закрито са позволени с най-много 50 души. Събития със фенове, като спортни срещи, са позволени при запълване на 30 % от потенциала за фенове.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА продължава да изостава с имунизацията. Здравните управляващи оповестиха, че в процеса на имунизация във Федерация Босна и Херцеговина (хърватско-мюсюлманската федерация - б.ред.) най-добре се показва кантон Сараево с над 52 % имунизирани. Най-лошо е ситуацията в Западнохерцеговския кантон, където са имунизирани едвам 10,83 % от пълнолетното население. В Западнобосненския кантон имунизираните също са малко - 11,72 на 100.

Второ място по имунизация заема Босненско-подринския кантон с 38,59 %, следван от Тузлански кантон с 27,57 %, а четвърти е Зенишко-добойски кантон с 25,84 %. Среднобосненски кантон е на пето място с 23,62 % имунизирани, Херцеговско-неретванския кантон е с 21,88 % имунизирани, а Посавският кантон е с 16,64 %. Лоши са резултатите и в Унско-санския кантон, където имунизираните са едвам 15 %.

През миналите седем дни междинният брой на инфектираните е 102, а броят на болните на 100 000 души население е 170, сочат данните на Института за публично здраве на кантон Сараево.

Рекорден брой умряли от Коронавирус -19 на дневна база регистрира ГЪРЦИЯ на 6 декември - 116 смъртни случая. Висок е и броят на хората в интензивни отделения (около 700), както и на новозаразените - сред 5000 и 7000 на ден. В Гърция бяха регистрирани и три случая на Омикрон разновидността на ковид.

Гърция сложи и различен самобитен връх през седмицата - близо 100 000 имунизирани за един ден (по-точно 92 404 души). Нарастването на интереса към имунизация се записва от момента, в който държавното управление разгласи наложителния й темперамент за хората над 60 години.

Днес се отваря платформата за записване на час за имунизация за деца на възраст сред 5 и 11 години, а слагането на имунизациите ще стартира в сряда идната седмица.

На национално ниво най-малко с една доза от имунизациите са ваксинирани 67,1 % от жителите на Гърция на възраст над 15 години, а 62,6 % са приключили имунизационния цикъл. С трета подсилваща доза са имунизирани 18,2 %.

За да се избегне разпространяване на вируса по време на Коледните празници, всички гърци - имунизирани и неимунизирани, ще получат по един безвъзмезден тест до 12 декември и още един след Нова година. От министерството на опазването на здравето прецизираха, че задачата на раздаването на проби е да се направи по-добра епидемиологична картина на страната и да се ограничи разпространяването на COVID-19 по празниците.

Същевременно министерство на опазването на здравето реши да понижи периода на годност на документите за преболедуван COVID-19, които дават достъп до редица действия, от 6 на 3 месеца.

От 6 декември КИПЪР въведе наложителен PCR тест за всички идващи задгранични жители, който ще бъде юридически на място при влизане в страната на съответното летище или пристанище. Таксата за теста e в размер на 15 евро и ще се заплаща от идващия. Тестът е наложителен, без значение дали пасажерът има документ за имунизация или преболедуване. Новата мярка ще бъде в действие до 10 януари 2022 година, като няма да важи за деца под 12-годишна възраст.

Делът на позитивните проби за Коронавирус -19 в Кипър се резервира под един %, макар че се следи прочут растеж на новозаразените. 635 бяха новите случаи през вчерашния ден от направени 87 780 теста (0,72 на 100 положителни). След като дълго време в страната не беше регистриран смъртен случай, на 9 декември има един умрял пациент. В лечебни заведения са настанени 139 души, 44 от които са в тежко положение.

Според публични данни на здравното министерство в Република Кипър са сложени 1 381 716 дози ваксини, като 589 585 души са с завършил имунизационен цикъл, а 161 565 са с сложена трета доза. От 8 декември в Република Кипър стартира имунизацията с трета доза на всички жители над 18-годишна възраст.

Кипърската организация КНА оповестява данни и за приетата единствено от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР), където през вчерашния ден са регистрирани 208 нови случая при направени 14 469 теста. Няма данни за умряли пациенти. От началото на годината в северната част на остров смъртните случаи от COVID-19 са 116.
Властите в СКТР са въвели нови правила против разпространяването на Коронавирус -19, които плануват публичните пространства на закрито да могат да бъдат посещавани само от хора с сложени две дози ваксина против ковид. Кипърските турци с недовършен имунизационен курс ще могат да влизат в места като супермаркети, държавни служби и банки само с отрицателен PCR-тест, изработен през последните 72 часа.

Епидемичната обстановка в КОСОВО е спокойна, разгласи министър председателят Албин Курти през седмицата, само че добави, че съществува риск поради разпространяването на разновидността Омикрон.

От 6 декември в Косово са в действие нови противоепидемични ограничения в опит да се избегне четвъртата вълна на пандемията. Съгласно новите ограничения всеки, който влиза на територията на Косово, би трябвало да показа доказателство за цялостна имунизация, негативен тест или доказателство за преболедуване на вируса. От 3 януари тези ограничения ще бъдат подсилени. От тази дата всеки, който влиза на територията на Косово, ще би трябвало да показа цялостен имунизационен документ или доказателство за сложена една доза ваксина плюс негативен PCR тест или доза ваксина плюс доказателство за възобновяване от вируса.

От тези условия ще бъдат изключени хората, които пътуват директно през Косово и лицата под 12-годишна възраст, както и тези, които имат медицински противопоказания за осъществяване на условията.
Доказателство за цялостна имунизация ще бъде належащо и за всеки, който употребява публичния превоз. Носенето на защитни маски на публични места остава наложително.

В РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ проверяват два смъртни случая след имунизация против COVID-19. Засега не е потвърдена връзка сред имунизацията и гибелта на хората - на разположение на 53 години и на 83-годишен човек в интервала април-септември. Агенцията за медикаменти и медицински произведения ( " МАЛМЕД " ) посочи, че има единствено съмнения и неофициални данни. Документите по случаите са изпратени до Центъра за наблюдаване " Uppsala " и до Института за публично здраве.

В Северна Македония през вчерашния ден бяха регистрирани 168 нови случая от направени 1478 теста. Смъртните случаи за денонощието бяха седем, а възстановилите се от заболяването - 275.

Към 9 декември дейните случаи в Северна Македония са 5707. От началото на пандемията са се заразили 218 362 души и са умряли 7695.

РУМЪНИЯ удължи на 9 декември изключителното състояние поради Коронавирус -19 с още 30 дни, само че вкара някои облекчения, които ще бъдат годни и по време на коледните и новогодишните празници. Отпадат носенето на защитна маска навън (освен тук-там със скупчване на хора) и вечерният час. Магазините и заведенията за хранене към този момент могат да работят до 22.00 часа, с час повече от до момента. В редица търговски обекти, в това число моловете, където до момента се допускаха единствено имунизирани и преболедували, към този момент ще могат да влизат и лица с негативен тест.

Румъния остава втората най-слабо имунизирана страна в Европейския съюз, като под 39 % от популацията е ваксинирано на фона на съмнение към държавните институции, слаба имунизационна грамотност и акции за дезинформация.

През последните седмици страната записва спад в броя на новозаразените, умрелите и нуждаещите се от интензивни медицински грижи, само че пък бяха регистрирани три случая на Омикрон разновидността на ковид. С цел ограничение на разпространяването на този вид румънските управляващи ползват от през днешния ден до 8 януари нови ограничения при влизане на територията на страната, които засягат неимунизираните лица и тези, които не са имали позитивен резултат на тест за Коронавирус -19 през последните 180 дни. Те ще бъдат поставяни под карантина за период от 14 или 10 дни според от зоната на идване и от тях ще се изисква показване на негативен тест за ковид.

В понеделник в Румъния стартира тестването на учениците с неинвазивни проби въз основата на слюнка. Тестове се вършат два пъти седмично - в понеделник и четвъртък.

Във имунизационния център в Двореца на децата в Букурещ пък направиха триметрова " анти- Коронавирус елха " от над 19 000 празни флакона от имунизациите на Пфайзер/Бионтех и Модерна. Подаръците под елхата са от флакони на имунизацията на " Джонсън и Джонсън ".

Конституционният съд в СЛОВЕНИЯ постанови на 6 декември, че наредбата, с която се изисква имунизация за чиновниците от държавния бранш, като се изключи тези, които могат да показват доказателство за преболедуване от Коронавирус -19, опонира на конституцията. Словенското държавно управление искаше да наложи условието от 1 октомври, само че Конституционният съд спря използването на наредбата до изговаряне на окончателното решение на съда. " Подобно изискване е сравнимо със наложителна имунизация, което първо изисква смяна в закона за инфекциозните заболявания ", постанови съдът.

В Словения се следи спад в броя на хоспитализациите от Коронавирус -19, само че броят на пациентите в интензивни отделения остава висок - към 270 души.

14-дневната заболеваемост в Словения е паднала от 1362 на 1294 на 100 000 души население.

Петдесет и пет % от общия брой население на Словения е изцяло имунизирано против Коронавирус -19, в това число 65 % от хората на възраст над 18 години и 70 % от хората на възраст над 70 години. Общо 325 416 души са получили бустерна доза.

От началото на пандемията в Словения са умряли 5336 инфектирани с новия ковид.

В СЪРБИЯ броят на новозаразените с ковид последователно понижава. От началото на пандемията в страната са доказани публично 1 240 407 случая на Коронавирус -19 и са умряли 12 045 души. В момента в лечебни заведения са 3511 души, а на респиратори са 197 пациенти.

В Сърбия няма регистрирани случаи на разновидността Омикрон.

От един месец са в действие Коронавирус -сертификати, с които е позволено пребиваването в затворените елементи на заведенията за хранене след 20 часа.

Държавният секретар в министерството на опазването на здравето Мирсад Джерлек заяви, че 59 % от популацията са имунизирани и се вършат изследвания за нуждата от четвърта доза ваксина.
Учениците във всички съществени и междинни учебни заведения се образоват присъствено от 6 декември. От началото на образователната година това е третата седмица, в която образованието във всички учебни заведения в страната се организира присъствено.

След прочут спад новите случаи на Коронавирус -19 в ТУРЦИЯ отново се усилиха, разгласи във вторник турският здравен министър Фахреттин Коджа.

Турските здравни управляващи сигнализираха и за обезпокоително нарастване на случаите на ковид в Тракийската област, която граничи с България. Министърът на опазването на здравето Фахреттин Коджа заяви на конференция, че в границите на 10 дни случаите на ковид в Къркларели са се нараснали от 308,51 на 100 хиляди души на 379,83 на 100 хиляди, в Одрин - от 159,16 на 212,13, а в Текирдаг - от 262,61 на 288,14 на 100 хиляди. С това Къркларели се е изкачил на пето място в скалата на рисковите окръзи в Турция, а Одрин - на 10-о място.

Според локалните здравни управляващи измежду аргументите за повишаването на случаите в пограничните окръзи са визитите на българските жители, които в края на всяка седмица всеобщо пазарят в Одрин и Къркларели и не съблюдават епидемиологичните ограничения. Директорът на регионалната дирекция по опазване на здравето в Текирдаг Али Дженгиз Калкан означи обаче, че случаите на Коронавирус -19 са движат вълнообразно - ту се усилват, ту понижават. " Засега Текирдаг остава отвън десетката на най-рисковите области /в червено/ в страната, потенциалът на интензивните отделения е напълнен 70 на 100 ", уточни той, само че означи, че процесът на имунизиране изостава.

81,81 % от популацията на Турция на възраст над 18 години е имунизирано с две дози ваксина, а 90,94 % са получили първа доза ваксина. Освен това 12 489 939 души са с сложена трета доза ваксина.

В ХЪРВАТИЯ са доказани три случая на Омикрон разновидността на новия ковид. Всички контактни лица на инфектираните с този вид ще останат под карантина за интервал от 14 дни, без значение дали са имунизирани или преболедували Коронавирус, разгласи Хърватският институт за публично здраве.

Вчера здравните управляващи оповестиха за нови 4428 инфектирани и за 62 смъртни случая, свързани с Коронавирус -19. Активните случаи са 27 683, от които на болнично лекуване са 2352, в това число 321 на респиратори.

От началото на пандемията в Хърватия са се заразили 644 206 души, от които 11 445 са умряли. Възстановили са се 605 078, в това число 3904 през последното денонощие.

От цялото население на Хърватия са имунизирани 54,65 % от жителите, или 65,17 на 100 от пълнолетното население.

През седмицата страната заяви за първия доказан смъртен случай, обвързван с имунизацията - 33-годишен мъж е умрял, откакто е бил ваксиниран с препарата на АстраЗенека. Мъжът е умрял от тромбоза със синдром на тромбоцитопения, заяви Хърватската организация за медицински артикули. До момента няма информация за други сходни случаи, нито за други смъртни случаи след имунизация в Хърватия.

ЧЕРНА ГОРА проучва два случая, за които има съмнения, че може да се дължат на разновидността Омикрон. Адис Мартинович, епидемиолог в Института за публично здраве, сподели, че става дума за " директни контакти на хора от интернационалния трафик ". " Засега подозираме, че може да са инфектирани и членове на техните фамилии. Разследваме случаите ", сподели епидемиологът пред ТВ канала " Виести ". Той добави, че признаците на хората са леки и те са на домашно лекуване. Всичките им контактни лица са сложени под карантина.

Според епидемиолога в Черна гора господства Делта разновидността на ковид. През последните 14 дни има спад в броя на новозаразените с 40,3 %, а спадът в броя на умрелите е 13,4 на 100, заяви той.
Националният имунизационен орган на Черна гора ще прегледа скоро опцията за въвеждане на имунизация за деца на възраст от 5 до 11 години, оповестяват черногорските медии.

Към момента 60,8 % от пълнолетното население на Черна гора е имунизирано с първа доза от имунизацията против ковид, а 57 % са реваксинирани, по данни на организация МИНА. Според данни на World in Data 41,8 % са изцяло имунизираните в Черна гора. Разликите в световната и локалната статистика нормално се изясняват с друга методология и с обстоятелството, че за ваксинирани се одобряват получилите втора доза, а някои от имунизациите изискват слагането на единствено една инжекция.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР