Новият вариант на електромобила на Honda -
субкомпактния Fit/Jazz ще предложи

Новият вариант на електромобила на Honda - субкомпактния Fit/Jazz ще предложи ...

Honda ще предложи достъпен ценово вариант на серийния си електрокар Fit/Jazz EV.

Новият вариант на електромобила на Honda - субкомпактния Fit/Jazz ще предложи пробег с едно зареждане на акумулаторите си от 300 км. На японския пазар машината ще струва около два милиона йени или 15 500 евро.

Honda Fit си има хибридна модификация, но от компанията възлагат големи надежди именно на напълно електрическия вариант. Той трябва да е напълно след две години, като плановете са за производство на 100 000 коли годишно. Главните козове на колата ще са добрият пробег и ниската й в сравнение с конкуренцията цена. Nissan Leaf например предлага проег от 400 км по японския цикъл JC08 и цената му тръгва в Япония от 3 150 360 йени (24 570 евро). Leaf е по-голям по размер, но пък е един път и половина по-скъп.

Партньор на Honda в този проект е китайският производител на тягови акумулатори Contemporary Amperex Technology (CATL). Миналата есен в рамките на автосалона във Франкфурт японската марка представи концепт за малък градски автомобил с името Urban EV. Серийното производство на новия електрически градски модел ще стартира през следващата година.

Сред интересните нови системи на марката е Automated Network Assistant или персонален електронен помощник, анализиращ поведението на водача и съобразно с него подпомага иконоическата ефективност на движението на автомобила с подсказване, кога е най-добре да се зареди акумулаторът или пък да се върне излишъка от електроенергия обратно в мрежата срещу заплащане.

Източник: auto-press.net