Новият установен случай на COVID-19 в Пловдив е на лекар,

...
Новият установен случай на COVID-19 в Пловдив е на лекар,
Коментари Харесай

Лекар от Спешна помощ в Пловдив с COVID-19, тестват 110 негови колеги

Новият открит случай на COVID-19 в Пловдив е на доктор, който работи в " Спешна помощ ". Той е приет в болница за лекуване в Транспортна болница. Положителното в тази ситуация е, че медикът не е бил на работа от 10 дни, самоизолирал се е, а това до известна степен понижава риска за неговите сътрудници.

По тази причина регионалният шеф Дани Каназирева свика рано през днешния ден ексклузивен Медицински щаб, на който участва и шефът на РЗИ доктор Ваня Манчева.

Единодушно бе признато предлагането на регионалния шеф да се извърши тестване на 110 души от " Спешна помощ ". Изследването ще обхване контактните лица и екипи, работещи в Спешна помощ на територията на Община Пловдив.

Медицинският щаб реши тестването да стартира още през днешния ден в лабораторията на УМБАЛ “Каспела “.

„ За мен това е извънредно значимо и настоях за всеобщо тестване в " Спешна помощ ", с цел да се обезпечи спокойствието на работещите там, а и да не се поемат опасности за понижаване на екипите в това толкоз значимо за здравната система звено.

В такава обстановка не би трябвало да се пестят запаси, а първо да се мисли за лекарите и останалите работещи на първа линия ", разяснява Каназирева.

Тя заяви, че през вчерашния ден 85 чиновници – медицински и немедицински лица от Спешна помощ, са получили обещаните по 1000 лв. в допълнение заплащане.

С днешния случай, броят на инфектираните медицински лица става общо 12 – 3 лекари, двама от които са изцяло оздравели, 4 – медицински сестри, от които две са оздравели, а другите са изписани за възобновяване в къщи, 1 акушерка, която също е излекувана, както и 4 санитарки – две от които са приети в болница, а другите две са изцяло оздравели.

Общият брой на пациентите с COVID-19 в Пловдив и региона, е 43. /24chasa.bg

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР