Новият управител на централната банка в Турция обяви поредното намаляване

Новият управител на централната банка в Турция обяви поредното намаляване ...

Турция изненада с ново по-силно от очакванията свиване на лихвите.


Новият управител на централната банка в Турция обяви поредното намаляване на лихвите, което надхвърли прогнозите, докато балансира призивите за драстично облекчаване от страна на президента Реджеп Тайип Ердоган с крехките настроения на пазара.

Комитетът по паричната политика намали основната ставка до 16,5% от 19,75% в четвъртък. Очакванията на анкетирани от Bloomberg 31 анализатори варираха между 125 и 400 базисни пункта, при средна стойност 275 базисни пункта. 

Подтикнат от Ердоган и усещайки горещината на „пазар на ръба“, гуверньорът Мурат Уйсал следва рекордното парично облекчаване през юли с втория си смел ход, който все още оставя лихвите доста над инфлацията. Тъй като икономиката започва да се затруднява да компенсира спада по време на рецесията и има малко място за фискални стимули, централната банка заема централно място в икономическата политика на Ердоган, който вярва, че високите лихви причиняват, а не ограничават растежа на цените.Още по тематаТурската централна банка уволни главния си икономист

„Слабостта на инвестиционния апетит и условията на пазара на труда подкрепят решение за по-нататъшни съкращения“, заяви анализаторът на JPMorgan Chase & Co. Ъркан Чебечи преди обявяването на решението. „Това може да увеличи желанието на централните банкери да облекчат политиката с бързи темпове“. 

В края на юли Турската централна банка намали основния си лихвен процент, предприемайки промяна в паричната си политика след уволнението на предишния управител на банката от президента Реджеп Тайип Ердоган. 

Турският президент, който не веднъж се обявяваше за противник на високите лихвени проценти, заяви, че бившият управител на централната банка Мурат Четинкая "не е следвал указанията".

Управителят на турската централна банка Мурат Четинкая, мандатът на когото изтичаше през 2020 г., беше сменен в началото на юли с президентски указ със заместника си Мурат Уйсал. Турският президент Реджеп Ердоган заяви тогава, че е необходима „пълна ревизия“ на централната банка на страната.

Според Ердоган Турция вече е платила „тежка цена“ за грешките на Четинкая, които включват неуспеха му да общува с пазарите, както и невъзможността да вдъхне доверие.
 

Източник: investor.bg