Новият унгарски министър на правосъдието предупреди, че Будапеща ще се

...
Новият унгарски министър на правосъдието предупреди, че Будапеща ще се
Коментари Харесай

Унгария отхвърля обвързването на еврофондовете с върховенството на закона

Новият маджарски министър на правораздаването предизвести, че Будапеща ще се опълчи на всеки опит на Европейската комисия да обвърже еврофинансирането със стандарти за върховенството на закона, което съгласно Брюксел бива подлагано на офанзиви от националисткото държавно управление на страната, съобщи " Ройтерс ".

Премиерът Виктор Орбан и съдружниците му в Полша са в спор с Европейската комисия от години поради политики, които съгласно нея подкопават демократичното разделяне на управляващите в двете страни. При представянето на програмата си за идващите пет години новият ръководител на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, немски реакционер, акцентира, че спазването на главните полезности на Европейски Съюз ще бъде в основата на политиките й.

Унгарският правосъден министър Юдит Варга, която постави клетва по-рано този месец, сподели в изявление за " Ройтерс ", че Европейски Съюз към този момент има задоволително принадлежности за отбрана на върховенството на закона и разпределението на еврофондове. Унгария и Полша са огромни бенефициенти на европейски средства за развиване.

Тя означи риска специфична уговорка в плана за бюджет на Европейски Съюз за 2021-2027 година да се употребява за политически цели, тъй като определението за " общ недостиг " във връзка с върховенството на закона е неразбираемо. " Така че моята цел е това предложение да се изостави напълно и също така не би трябвало да забравяме, че има пакетен принцип, когато одобряваме (бюджета на ЕС) – нищо не е контрактувано, до момента в който всичко не бъде контрактувано. Това е алена линия ", акцентира Варга.

Предложението на Европейска комисия се отнася за " необятно публикувана или честа процедура или пропуск, или мярка на обществените управляващи, която визира върховенството на закона ". Унгария може на доктрина да откаже да утвърди общия бюджетен проект, в случай че не получи задоволително гаранции, че няма да има специфични условия, свързани със средствата от Европейски Съюз.

Правителствата в Унгария и Полша стегнаха контрола върху медиите, научната общественост и съдилищата, което накара Европейска комисия и Европейския парламент да задействат невиждана наказателна процедура против тях. На доктрина те биха могли да изгубят правото си на глас в блока, само че на процедура това е малко евентуално, тъй като с цел да се стигне до такава степен, е належащо единогласие измежду страните членки.

Варга отхвърли Унгария да нарушава правилата на върховенството на закона. Тя също така отхвърли предлагането на отиващата си комисия за въвеждане на постоянен мониторинг на върховенството на закона в страните членки и съобщи, че то " изцяло опонира на договорите ". Изрази вяра, че новата Европейска комисия ще гради мостове, вместо да основава дупки сред страните членки.

Тя също така означи, че Унгария към момента желае да сътвори нова система от административни съдилища в бъдеще, макар че държавното управление замрази схемата през май. Тази система би включвала нови съдилища, надзиравани от правосъдния министър, които да работят по случаи, свързани с работата на държавното управление. Според критици това би разрешило политическа интервенция в правосъдните въпроси.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР