Новият украински президент Владимир Зеленски подписа указ за разпускане на

...
Новият украински президент Владимир Зеленски подписа указ за разпускане на
Коментари Харесай

Зеленски назначи парламентарни избори на 21 юли

Новият украински президент Владимир Зеленски подписа декрет за разформироване на Народното събрание и назначи предварителни избори на 21 юли. 
 Зеленски постави клетва и незабавно разпусна Народното събрание (обновена)
Зеленски разгласи разпускането на Народното събрание по време на речта си при поемането на президентския пост през вчерашния ден.

В указа се отбелязва, че една от аргументите за това решение е отсъствието в Народното събрание на ръководеща коалиция в продължение на над 30 дни, както е упоменато в конституцията на страната.

Управляващата коалиция „ Европейска Украйна “ беше основана на 27 ноември 2014 година от „ Блок на Петро Порошенко “, „ Народен фронт “, „ Самопомощ “, „ Баткившчина “ и „ Радикална партия “. През 2016 година три от партиите напуснаха обединението. БПП и „ Народен фронт “ оповестиха тогава, че са получили поддръжката на задоволително депутати отвън обединението и по този начин я съхраняват, само че по този начин и не са показали лист на депутатите в обединението и той не е обнародван.

В същото време обаче Върховната Рада не може да бъде разпусната половин година преди постоянни избори, които трябваше да се проведат през октомври.

Проблемът идва и от основал се юридически вакуум към образуването на обединения в Народното събрание, откакто старите правила са анулирани, а нови по този начин и не са признати, тъй че окончателната дума за това дали Народното събрание е разхлабен правомерно може да има съдът. 

По-рано през днешния ден Зеленски е провел среща с управлението на Върховната Рада и водачите на парламентарните групи. След това той разгласи, че изключителните парламентарни избори се постановат поради ниското равнище на поддръжка на Народното събрание от страна на жителите и на процедура несъществуващата ръководеща коалиция от 2016 година насам.  

" Главният мотив за разпускането на Върховната Рада е доста ниското доверие на жителите на Украйна към тази институция - 4%. Това е оценка на работата на Народното събрание и най-големия мотив за преустановяване на пълномощията му. Аз, като поръчител на Конституцията, съм длъжен да подсигурявам правата на жителите на Украйна ", означи той, представен от съветската работа на Би Би Си. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР