Новият туристически сезон у нас ще бъде открит в началото

...
Новият туристически сезон у нас ще бъде открит в началото
Коментари Харесай

Старт на летния сезон от 1 май: България въвежда зелен сертификат за туристи

Новият туристически сезон у нас ще бъде открит при започване на май. Местата за настаняване и хранене обаче ще би трябвало да се преценяват със строги ограничения. Страната ни ще позволява туристи с ваксина, антитела или с негативен PCR тест. Това стана ясно по време на визитата на премиера и министрите на опазването на здравето и туризма в Рожен.

" Още занапред туристическият отрасъл би трябвало да се приготви за сезона, а туристите да бъдат осведомени при какви условия ще посещават страната ни ", сподели министър председателят Бойко Борисов.

Всички противоепидемични ограничения в местата за настаняване и хранене, които ще бъдат оповестени на следващия ден, са съгласувани с Министерството на опазване на здравето заяви вицепремиерът Марияна Николова.

През идните майски празници ще има прогнозируемост както за компаниите от сектора, по този начин и за българските и задгранични туристи, съобщи Николова.

Здравният министър посочи, че за туристите, които желаят да посетят България, ще бъдат обезпечени зелени коридори. Най-важното по думите му, е присъединяване на страната ни в така наречен електронен зелен документ за пътешестване, който подсигурява всеки екскурзиант да има три благоприятни условия или да е имунизиран, или да е прекарал болестта и да има антитела, или да показа негативен PCR тест.

Ние ще дадем тази опция на всички туристи и по този метод ще улесним напредването на всеки един, който желае да посети страната ни - мотото е изберете България за безвредна отмора, добави проф. Ангелов.

Премиерът разяснява и писмото, в което той дружно с още четирима европейски водачи приканват за полемика на европейско равнище по отношение на доставките на ваксини против Коронавирус и още веднъж посочи, че най-справедливото решение за систематизиране на имунизациите е въз основа на % на популацията на всяка страна членка.

Европейската комисия ни уточни утвърдените ваксини и ние сме поръчали от всички. С изключение на " Модерна ", която си съблюдава контракта, другите компании не го съблюдават. Ние не желаеме нищо друго от Европейска комисия, с изключение на да ни дадат това, което сме договорили, безапелационен е Борисов.

България по думите му, постоянно е спазвала европейските правила и е работила съгласно тях.

Но като не сме сключвали контракт с производителите на ваксини, а Европейска комисия ги е сключвала, ние питаме Европейска комисия по кое време ще дойдат контрактуваните количества за България? Ето един милион с " Пфайзер " - дайте ни този един милион и ние ще си ги платим незабавно, съобщи министър председателят.

Борисов изрази вяра Европейската комисия да вземе нужните ограничения. Отново акцентира, че страната ни е сключила контракт за доставка на всички позволени от Европа ваксини и че в случай че съветската ваксина бъде утвърдена от Европейската организация по медикаментите, ще поръчаме и от нея.

Туристите имунизирани с съветската ваксина обаче ще бъдат допускани у нас през бъдещите зелени коридори след 1 май, стана ясно от думите на премиера.

Най-рано в четвъртък пък ще може да бъде възобновена имунизацията с Астра зенека у нас, в случай че Европейската организация по медикаментите излезе със мнение в сряда.

През април пък се чакат и дози от неотдавна утвърдената от организацията ваксина на " Джонсън и Джонсън ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР