Новият централен банкер на Турция Мурад Уйсал сигнализира, че финансовата

...
Новият централен банкер на Турция Мурад Уйсал сигнализира, че финансовата
Коментари Харесай

Турската централна банка ще започне да сваля лихвите

Новият централен банкер на Турция Мурад Уйсал алармира, че финансовата институция ще стартира да понижава лихвите, написа Financial Times. Уйсал, който размени на поста Мурат Четинкая, който беше уволнен преди две седмици, желае централната банка да има по-голяма опция за еластичност във връзка с паричната политика, само че по този начин разсъни и опасенията на вложителите, че той ще следва желаната от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган политика на ниски лихви по време на висока инфлация. Преди да стане гуверньор на Турската централна банка, Уйсал беше заместител на Четинкая.

Самият Ердоган намерено декларира, че желае по-ниски лихви, с цел да може стопанската система да набере инерция. В неделя той даде обещание доста намаление на лихвените проценти до края на годината. " Целим да понижим инфлацията до едноцифрена до края на тази година, уточни той. Като реализираме това, също по този начин ще реализираме и нашата лихвена цел до края на годината ", добави президентът.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Според Мурад Уйсал инфлацията към този момент демонстрира сигнали, че се успокоява, и това дава опция за първо събаряне на главния лихвен %, който сега е 24%. Той е на това равнище от предходната година, когато турската лира се обезцени мощно в границите на няколко месеца. Инфлацията е 15.7%, което значи, че действителната рента е 8.3%.

" Всички тези развития демонстрират, че имаме опция да си дадем повече пространство във връзка с паричната политика ", разяснява Уйсал в изявление пред държавната организация Anadolu. " Трябва да продължим да имаме деликатна парична политика, само че и би трябвало да преглеждаме действителните лихвени проценти, а освен номиналните. " Следващото съвещание на комитета по парична политика е през идната седмица, когато се чакат първи стъпки към събаряне на лихвения %.

Какво считат вложителите

Преди да бъде заменен Четинкая, вложителите и огромните банки одобряваха добре концепцията за леко събаряне на главния лихвен % поради намаляващата инфлация и интервал на относителна непоклатимост за турската лира. Сега обаче има терзания, че централната банка няма да работи като самостоятелна институция и Уйсал ще извършва желанията на Ердоган във връзка с стопанската система.

" Пазарите несъмнено чакаха да има понижение на лихвите ", разяснява Финикс Кален, стратегически шеф в Societe Generale. " Предвид измененията на върха на централната банка за пазарите ще бъде мъчно да проучват бъдещите понижения в лихвите. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР