Новият център ще обслужва клиенти от автомобилната индустрияОткриването на инженерен

Новият център ще обслужва клиенти от автомобилната индустрияОткриването на инженерен ...

Siemens откри инженерен хъб във Варна.


Новият център ще обслужва клиенти от автомобилната индустрия

Откриването на инженерен център във Варна е значимо събитие за Siemens България и морската ни столица

Siemens България открива още едно важно звено у нас – нов инженерен хъб във Варна, който ще работи за клиенти от автомобилната индустрия, съобщиха от технологичната компания.

„Това е изключително значимо събитие за нас, още повече, че се случва в годината, в която компанията отбелязва 140 години присъствие в страната“, заяви главният изпълнителен директор на Siemens България д-р инж. Боряна Манолова по време на откриването.

Центърът ще обслужва автомобилната индустрия, като в него ще се разработват и внедряват иновативни системи за автоматизация и цифровизация на производствените процеси на някои от най-големите автопроизводители в света.

Страната ни, и по-специално Варна, е избрана като локация за новия хъб при сериозна конкуренция със съседни държави, съобщи Теодор Маринов – ръководител на направленията „Дигитализирано производство & Процесни индустрии и задвижвания” на Siemens България.
още по темата
Той акцентира върху предимствата на Варна, сред които значението му като важен транспортен център, стабилното развитие на инвестициите в региона, както и високото ниво на образователните институции.

Хъбът стартира с екип от 12 души, като броят им ще нараства успоредно с разширяването на дейността. До края на следващата година се очаква служителите да станат 30.

Екипът обединява експерти, специализирани в 4 различни профила – инженери проектанти, инженери програмисти, инженери автоматизация – PLC програмиране, както и инженери автоматизация – роботно програмиране.

Варна разполага с 6 университета, сред които и ТУ-Варна и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, които обучават много добри специалисти, подчерта зам.-кметът Пейчо Пейчев.

По неговите думи, усилията на общинското ръководство са насочени към развитието на ИТ сектора и високотехнологичните производства. Сред приоритетите на града са Индустрия 4.0 и създаването на добра бизнес среда за такива производства, каза още Пейчев.

Източник: technews.bg