Новият треньор на Левски Георги Тодоров е петият специалист, който

...
Новият треньор на Левски Георги Тодоров е петият специалист, който
Коментари Харесай

Треньорският пост в Левски загуби своя престиж

Новият треньор на Левски Георги Тодоров е петият експерт, който ще води " сините " в формален мач през сезон 2018/2019 година. " Сините " стартираха акцията с Делио Роси, който беше уволнен след резила от Вадуц в Лига Европа. Неговият асистент Тодор Симов, който ползваше лиценза на Георги Тодоров, води столичани в първите две срещи от Първа лига против Ботев (Пловдив) - 1:0, и Черно море (2:2). Сърбинът Славиша Стоянович пое 26-кратните първенци в края на юли, само че беше сменен от Георги Дерменджиев през януари тази година на лагера в Кипър. Пет кръга преди края на сезона опитният експерт също беше освободен от поста, а на негово място застана Тодоров, който изведе столичани до Купата на България през 2003 година.

Тимът от стадион " Георги Аспарухов ", който към този момент 10 години не може да хване ръка в България, се пробва да стъпи на крайници, само че статистиката демонстрира, че ръководителите повтарят едни и същи неточности, които са правили техните прародители. Именно заради това и клубът се лута и клатушка към този момент цяло десетилетие, като към този момент не наподобява гранд и чудовище в очите на българските футболисти и тимове, а позицията треньор на Левски губи от ден на ден тежест и авторитет.

 Левски завоюваха коледния шампионат за ветерани на @@@
Голяма част от почитателите мечтаят за Станимир Стоилов, който води отбора в 161 мача, извеждайки отбора до две трофеи, две купи, две Суперкупи на страната, четвъртфинал в УЕФА и историческо класиране в груповата фаза на Шампионската лига. Именно Мъри е този, който донесе най-големите триумфи и наслади на " Герена " през този век. Той обаче не желае и да намерения за връщане в обичания Левски след толкоз години зад граница. Основната причина е, че няма тактика, ясна визия и концепция, по какъв начин да се развива клубът. Няма явен и съответен проект за създаване на база, школа и стадион, макар че актуалното управление има сходно предпочитание, въпреки още да не е афиширано пред медиите. Самият Стоилов отхвърля, само че няколко пъти през последните години се среща с другите управителни фактори на " сините ", с цел да се приказва за вероятно негово завръщане. Той изслушваше предложения, за някой даже показва интерес на приказки, само че след това отхвърли, а други ги изслуша с насмешка и подигравка, защото не вижда верен развой на работа.

 Статистиката демонстрира, че след неговото уволняване през май 2008 година Левски е направил публично 23 треньорски рокади, като няколко експерти са били повече от веднъж отпред на клуба, в разнообразни интервали. Цели пет пъти пък треньори са водили отбора в един или два мача, до момента в който клубът назначи публично нов старши-треньор. Те всичките са водили " сините " в общо 441 публични мача, което прави приблизително по-малко от 20 мача на експерт, като включително не влизат помощник-треньорите, които са сменили за мач получилия наказване ментор на тима. Също по този начин не влиза и срамната преживелица с Ивайло Петев, който беше без дрехи от почитателите на представянето си и даже не изкара и един цялостен ден в клуба. Шестима са чужденците, които ставаха треньори през този интервал на " сините ", водели тима в общо 104 мача - Ратко Достанич (15 мача), Славиша Йоканович (12 мача), Хосе Мурсия (3 мача), Люпко Петрович (15 мача), Делио Роси (40 мача) и Славиша Стоянович (19 мача).  Левски прегази Хасково с 8:0 @@@
Единствено Емил Велев изведе тима до купа през 2009 година, след което Ратко Достанич взе Суперкупата на България малко след уволнението на Кокала. През последните 10 години Левски загуби три пъти край за Купата на България, когато влизаше в ролята на любимец в мачовете с Берое (4:6), Черно море (1:2) и Славия (2:4), като два пъти отстъпи след осъществяване на дузпи, а против " моряците " позволи поврат в продълженията с човек повече. " Сините " три пъти останаха със сребърните медали в шампионата през този интервал, само че само през сезон 2012/2013 година държаха купата в ръцете си, само че в последния кръг я подариха на Лудогорец.
 Пирин Бл - Левски 0:1 @@@
Само трима от треньорите на " Герена " след Мъри Стоилов са водили отбора допълнително от 40 мача без да бъдат уволнени, само че нито един не е бил отпред над 50 срещи. Абсолютен рекордьор е Стойчо Стоев с 50 мача (10 от тях във втората шестица, когато отборът финишира на най-слабото си 7-о място в А група), при който " сините " изпуснаха Купата на България на " Лазур " пред 15 000 левскари против Черно море, преимущество от човек повече на терена към 90 минути, а също по този начин и гол задатък в последните 20 минути на постоянното време.
 Годината на Ясен Петров в Левски @@@
Ясен Петров пък е единственият, който се задържа цялостен един сезон без промяна - 2010/2011 година, когато Левски последно играеше атрактивен футбол и записа цели 12 мача в Европа, пет победи и едно тъждество на " Герена " против Дъндолк (6:0), Калмар (5:2), АИК Стокхолм (2:1), Гент (3:2), Лил (2:2) и Спортинг Лисабон (1:0), макар че след загубата от ЦСКА (1:3) напролет, Георги Иванов-Гонзо пое нещата зад кадър. През тази акция при пловдивския Джанини Левски извоюва 30 победи от 44 мача, водени на терена от головата машина Гара Дембеле, който отбелязва общо 37 попадения в 39 мача. Левски приключи на второ място с три точки зад Литекс, а автогол, в последните секунди против бъдещия първенец на Франция, го лиши от излизане на групата в Лига Европа.
 Делио Роси приказва преди съдбоносния реванш с Вадуц @@@
Третият е Делио Роси. Италианецът беше отпред на столичния гранд в 40 публични срещи, като изведе отбора до край за Купата против Славия, който беше изгубен след осъществяване от дузпи пред към 32 000 левскари по трибуните на стадион " Васил Левски ". През предишното лято под негово управление " сините " отпаднаха още в първия квалификационен кръг на Лига Европа от отбор от Лихтенщайн, който играе във втора дивизия на Швейцария, защото в дребната страна няма професионално състезание.
 Николай Митов с първа конференция за новия сезон @@@
Николай Митов пък влезе в историята с отрицателната статистика, че в границите на 10 дни изпусна и двата трофея в България през май 2013 година. Първо Левски загуби трагично с дузпи финала за Купата от Берое в Ловеч, като с човек по-малко стигна до 3:3 от 1:3, а по-късно приключи 1:1 със Славия пред цялостните трибуни на " Герена ", когато при победа клубът ставаше първенец за 27-и път в своята история. Интересното е, че той записа отпред на отбора през този сезон девет победи и три равенства, само че две от тях се оказаха съдбовни за историята на столичани.
 Пресконференция на Георги Дерменджиев преди мача с Берое @@@

Досегашният ментор Георги Дерменджиев ще остане в историята, като първият треньор на Левски, който не съумя да завоюва нито едно от първите си четири семейства на " Герена " за състезание.

Много от треньорите минали през Левски последните години сигурно нямат качествата да изградят тим преобладаващ в България, а други попаднаха в неверен миг на неверното място. Най-големият проблем обаче е ръководенето на клуба, защото в интервала сред 1999 година, и 2003 г, бяха направени също 7-8 треньорски промени, само че Левски взе три трофеи и три купи за четири години. Всичко това най-много поради мощното ръководство на клуба, който вкарваше голям почит и стоеше над всички в родния футбол.
 Наско Сираков се завърна в Левски @@@
От много години към този момент Левски е тим без нрав на победител, без тежест, играеш без нужното самочувствие на " Герена ", без ясна концепция и цялостен с безчет знайни и незнайни чужденци, които чакат единствено заплатата си, до момента в който си живуркат в София и постоянно се крият във значимите мачове. През последните сезони при Спас Русев месечните хонорари станаха нереално високи за родните стандарти и най-много за настоящето положение на клуба. Левски от дълго време загуби своето ДНК, да играе атакуваш и самоотвержен футбол, да има едни от най-хубавите български играчи, които знаят какво значи Л-то на гърдите (което беше заменено с емблема с венец през 2014 година), в комбинация с такива, които да са израснали в школата, борейки се постоянно за първото място, ставайки първенци няколко пъти в кариерата си от най-малките до юноша-старша възраст (б.а. Между другото в самата школа също от дълго време липсва остарелият нрав на победител, защото и там не се влага съществено, не се работи доста вярно в много от възрастите и се изостава доста от минималните стандарти на Стария континент). Това, несъмнено, че не подсигурява трофей, само че носи образ, еднаквост и тежест, както измежду почитателите, по този начин и измежду противниците.

Непрекъснатото текучество на чужденци и промяна на треньори през няколко месеца обаче няма по какъв начин да трансформира Левски в мощен отбор, нито пък да го извади от блатото, в което е стъпил с двата крайници към този момент 7-8 години. Напротив, точно това трансформира " сините " в несъвършен клуб, който не мърда и сантиметър напред от години в криво-ляво състезание, до момента в който продуктът футбол от дълго време не е единствено спорт, само че и бизнес, в Европа и света разрастващ се съвсем със скоростта на светлината.

Статистиката на всичките треньори на Левски от Станимир Стоилов до през днешния ден:
Период, мачове, победи, равенства и загуби.

Станимир Стоилов
- от лятото на 2004 година до май 2008 година
161 мача - 108 победи, 28 равенства, 25 загуби
Велислав Вуцов - май 2008 до август 2008 година
5 мача - 1 победи, 2 равенства, 2 загуби
Емил Велев - септември 2008 до юли 2009 година
3 8 мача - 24 победи, 9 равенства, 5 загуби
Ратко Достанич от юли 2009 година до ноември 2009 година
15 мача - 4 победи, 3 равенства, 8 загуби
Антони Здравков от ноември 2010 година до май 2010 година
26 мача - 15 победи, 4 равенства, 7 загуби
Ясен Петров от юни 2010 година до май 2011 година
44 мача - 30 победи, 7 равенства, 7 загуби
Георги Иванов от юни 2011 година до октомври 2011 година
15 мача - 8 победи, 7 загуби
Антони Здравков
1 мач - 1 победа
Николай Костов от ноември 2011 година до март 2012 година
1 1 мача - 9 победи, 2 загуби
Викторио Павлов
1 мач - 1 тъждество
Ясен Петров от април 2012 година до май 2012 година
7 мача - 5 победи, 1 тъждество, 1 загуба
Илиян Илиев от юни 2012 година до април 2013 година
28 мача - 18 победи, 4 равенства, 6 загуби
Николай Митов от април до юли 2013 година
14 мача - 9 победи, 4 равенства, 1 загуба
Викторио Павлов
1 мач - 1 загуба
Славиша Йоканович от юни 2013 до октомври 2013 година
12 мача - 6 победи, 4 равенства, 2 загуби
Антони Здравков от октомври 2013 до март 2014 година
20 мача - 10 победи, 3 равенства, 7 загуби
Елин Топузаков от март 2014 година до май 2014 година
11 мача - 6 победи, 5 загуби
Хосе Мурсия от юни 2014 до август 2014 година
3 мача - 1 победа, 1 тъждество, 1 загуба
Георги Иванов от август 2014 година до декември 2014 година
18 мача - 9 победи, 2 равенства, 7 загуби
Стойчо Стоев от януари 2015 година до май 2016 година
50 мача - 27 победи, 12 равенства, 11 загуби
Люпко Петрович от май 2016 година до октомври 2016 година
15 мача - 8 победи, 5 равенства, 2 загуби
Елин Топузаков от октомври 2016 година до февруари 2017 година
13 мача - 6 победи, 3 равенства, 4 загуби
Николай Митов от март 2017 година до август 2017 година
20 мача - 7 победи, 5 равенства, 8 загуби
Асен Букарев
1 мач - 1 загуба
Делио Роси от август 2017 година до юли 2018 година
40 мача - 22 победи, 11 равенства, 7 загуби
Тодор Симов
2 мача - 1 победа, 1 тъждество
Славиша Стоянович от юли 2018 до януари 2019 година
19 мача - 12 победи, 2 равенства, 5 загуби
Георги Дерменджиев от януари 2019 година до април 2019 година
11 мача - 5 победи, 3 равенства, 3 загуби
Георги Тодоров от април 2019 година
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР