Новият тип боен самолет за армията ни се очаква да

...
Новият тип боен самолет за армията ни се очаква да
Коментари Харесай

Новият изтребител – на вниманието на министрите

Новият вид военен аероплан за армията ни се чака да бъде на вниманието на министрите от кабинета през днешния ден. В отчета за избор на нов вид военен аероплан е направено предложение да стартират договаряния със Съединени американски щати за аероплан F-16, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов сподели във вторник, че се чака да е подготвена оценката на Министерството на финансите за закупуването на нов военен аероплан и на идващия ден да влезе в дневния ред на Министерски съвет.

През май предходната година държавното управление предложи на Народното събрание да одобри обновения план „ Придобиване на нов вид военен аероплан “. Проектът е признат с решение на Народното събрание от 8 юни 2018 година Той планува придобиването на 16 самолета на два стадия. През първия стадий, който е финансово обезпечен с 1 милиард и 800 милиона лева с Данък добавена стойност, е планувано да се придобият не по-малко от осем бойни самолета. В осъществяване на признатия план Министерство на защитата изпрати „ Искане за даване на предложение “ (RFP). В открития период 01.10.2018г. отговори на RFP изпратиха Италия, Съединени американски щати и Швеция за следните видове самолети: Италия –употребяван аероплан EF-2000 Eurofighter Tranche 1; Съединени американски щати – за нови самолети F-16V Block 70 и F/A-18E/F Super Hornet; Швеция – за нов аероплан JAS-39C/D Gripen. Съвместната работна група установи, че на условията на RFP за административно оформяне дават отговор предложенията на Италия (EF-2000 Eurofighter Tranche 1), Съединени американски щати (F-16V Block 70) и Швеция (JAS-39C/D Gripen).

Каракачанов и министърът на стопанската система Емил Караниколов внесоха на 21 декември в Министерския съвет Доклад за резултатите от работата по осъществяване на признатия от Народното събрание Актуализиран план за капиталов разход „ Придобиване на нов вид военен аероплан “. С него се предлага на Министерския съвет да внесе за утвърждение в Народното събрание решение за възлагане на държавното управление да приготви план на интернационален контракт и да организира договаряния с държавното управление на Съединените американски щати за придобиване на нов вид военен аероплан за Военновъздушните сили. Документът се основава на окончателния протокол на Съвместната работна група (СРГ) за оценка на отговорите на настояването за даване на предложение по плана и на отчета на Политико-военна група (ПВГ) за осъществяване на съвещания с страните, участнички в процедурата.

Тогава Каракачанов уточни, че министърът на защитата е единствено медиатор сред работните групи и Министерския съвет. „ Ако Министерският съвет вземе под внимание предлагането в отчета, следва решене на Народното събрание и договаряния със Съединени американски щати. При реализиране на резултати, които са в полза на военната ни авиация и Министерството на защитата, следва предложение за сключване на контракт. То би трябвало да бъде направено от четирима министри – на защитата, стопанската система, финансите и външните работи, и в случай че бъде утвърдено от Министерския съвет, следва ратификация на контракта от Народното събрание. “ Каракачанов посочи, че в случай че не се стигне до контракт при взаимно преференциални условия, постоянно имаме алтернатива да продължим със идващите оферти. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР