Новият технически директор на БФС Георги Иванов-Гонзо даде обширно интервю

...
Новият технически директор на БФС Георги Иванов-Гонзо даде обширно интервю
Коментари Харесай

Гонзо: Искам да извадя футбола ни от тинята


Новият механически шеф на БФС Георги Иванов-Гонзо даде обстойно изявление за " Новспорт ", в което съобщи, че е подготвен да извади футбола от тинята.

- Г-н Иванов, започнахте нова работа. Този път шеф в БФС. Какво е особеното за вас?

- Ангажиментите ще бъдат допълнително. Иначе няма да върша нищо по-различно от това, което съм правил в клубните тимове, където съм бил на същата служба. В БФС има изключителни експерти. Просто работата би трябвало да се стикова и нещата ще си дойдат на място.

- Кой ви предложения на този пост. Лесно ли стигнахте до този контракт?

- Покани ме Борислав Михайлов. Виждахме се няколко пъти, с цел да уточним детайлностите. Исках да видя какво ще е развиването на футболния съюз. С това, което той ми изясни, видях, считам че не беше доста мъчно да приема.

- Означава ли, че ще работите с цялостен картбланш?

- Аз на всички места съм работил по този метод. Ако всякога питаш за всяко нещо, което би трябвало да свършиш, до средата няма да е докараш. Всеки един би трябвало носи отговорност за това, което е назначен и за което има да свърши като задания. Това е за треньорите и за всеки един чиновник, който е на работа в БФС. На базата на резултатите ще оценяваме всички.

- Имахте ли диалог с Ясен Петров. Той остава селекционер на футболните ни национали?

- Чухме се небрежно с него. В момента изчаквам всички национални селекционери да се приберат, с цел да се забележим. Повечето на са в София, а на лагери или в Турция, с цел да гледат мачове. Като се съберем, ще им кажа това, което желая от тях. Искам да има единна стратегия за националните тимове, да играят по една и съща скица. От 15 години до мъжете да се работи по един и същи метод. Преходът да става по равномерен.
 Ясен Петров остава треньор на националния ни тим
Ясен Петров остава треньор на националния ни тим

Активирахме клаузата, която беше подписана преди година, разяснява той

- Колко време ще им дадете картбланш за работа?

- Всеки един от тях има контракт. На базата на този контракт се работи. Картбланш? Всяко нещо във футбола е въз основата на резултати. Но това е във всяка една област от живота. Като имаш резултати, значи се справяш добре с предоставените задания. Резултатите държат всеки един треньор, човек, шеф. Като нямаш резултат, отиваш в канала.

- Напуснахте поста шеф в Локомотив в края на предходната година. След това ли пристигна предлагането от страна на Борислав Михайлов да започнете в БФС работа?

- Бях завършил уговорките си с Локомотив и по-късно пристигна предлагането за нова работа. Мисля, че подписах контракт на осми или десети януари. Не съм си тръгнал от Локомотив, тъй като съм имал някаква друга работа. Тръгнах си, тъй като не бях удовлетворен от метода, по който притежателят искаше да се работи в клуба и да се развиват нещата в Локомотив.

- За мнозина напускането ви от Локомотив бе огромна изненада?

- В България се случва постоянно президентите и притежателите на клубове да си мислят, че схващат от футбол и стартират да ръководят еднолично. Аз това не мога да го приема. До лятото всичко беше обикновено. Всеки работеше това, което може. След това Христо Крушарски реши, че може да ръководи клуба еднолично и както той вижда нещата. В последна сметка аз нямаше за какво да оставам повече. За мен тематиката с Локомотив е завършена. Аз с Христо Крушарски не съм имал спорове. Ние сме в естествени връзки. Той дава всичко от себе си за футбола, даже и последните си пари, милее за играчите си. Към него мога да изпитвам единствено почитание. Всеки един притежател има право да ръководи клуба си по този начин, както сметне за добре. Може би по тази причина и равнището на футбола ни е такова. Всеки един работи за него. Дали е неверно или хубаво, то се вижда от резултатите, които демонстрираме.

- Следите ли подготовката на футболните тимове?

- Не виждам футболните тимове и подготовката им. Има си треньори на националните тимове, това е тяхна работа да гледат кой и по какъв начин се приготвя. Не съм се интересувал от резултатите в контролите, когато бях треньор на даден тим. Тези мачове са за подготовка за старта на подготовка. Как играят, за какво играят, губят ли това никой не се интересува. Най-важното е футболистите да се приготвят добре, да са здрави, а резултатите ще ги броим и забележим в формалните мачове и стартира шампионата. Тези мачове са без значение.

- Кога България ще има триумфи на национално равнище?

- Когато всички стартираме да работим в синхрон - президенти, футболисти, треньори, шефове. В близкото минало това го имаше. Далеч съм от мисълта, че по времето на комунизма всичко беше идеално, само че тогава се работеше по единни стратегии и имаше високо спортно майсторство. Сега всеки един си мисли, че той схваща най-вече от всичко и от футбол и по тази причина се получава едно огромно нищо.
 Гонзо: Мечтата ми е да създадем по този начин, че да се гордеем с националния тим
Гонзо: Мечтата ми е да създадем по този начин, че да се гордеем с националния тим

" С Ясен Петров сме работили добре, реализирали сме триумфи "

- Това огромно нищо по кое време ще се трансформира в нещо?

- Ще имаме диалози с министерството на спорта и министерството на образованието. Масов спорт без поддръжката на тези две институции няма по какъв начин да се получат нещата. С всеобщия спорт от количеството ще намерим качеството за школите на футболните тимове и академии. Вече има частни академии и частни клубове. Тези футболисти могат да излязат от учебни шампионати, от часовете по физическо образование, които последно време много са занемарени. Това ще е идната стъпка, когато ще създадем среща с министерството на образованието и министерството на спорта. Това са проектите, които вършим. Планове за детско-юношеския футбол, за всеобщия спорт, за женския футбол. В момента ги работим. Когато сме подготвени, ще ги обявим на обществеността, на самите клубове, на техните шефове.

- Вие ли ще имате последната дума при назначение на национални футболни селекционери?

- Толкова далечни вероятности не премислям. Тези треньори си имат контракти и работят. Аз ще им дам цялостна поддръжка. Те би трябвало да работят много, с цел да ме убедят, че имаме бъдеще с тях. В момента не си мисля за промяната на нито един треньор. Ние назначихме един нов. Ще направя всичко допустимо българския футбол да излезе от тази кал, в която е заседнал последните 10 години. Ще бъде много нерви и работа, само че пък аз имам желанието да го направя.
 Гонзо готви гражданска война: Ще бръкна в раната на футбола ни
Гонзо готви гражданска война: Ще бръкна в раната на футбола ни

Футболът ни е болен и всички би трябвало да го излекуваме
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР