Новият суперкомпютър, който ще се намира в София, ще струва

...
Новият суперкомпютър, който ще се намира в София, ще струва
Коментари Харесай

Новият суперкомпютър на България ще струва 18 млн. евро

Новият суперкомпютър, който ще се намира в София, ще коства общо 18 млн. евро. От тях 12 млн. евро ще бъдат финансиране от държавния бюджет, а 6 млн. евро – от Европейския съюз. Това стана ясно на конференция, в която участваха българския еврокомисар по цифровата стопанска система Мария Габриел, министър председателят Бойко Борисов и ръководителят на генерална дирекция " Съобщителни мрежи, наличие и технологии " към Европейската комисия Роберто Виола.

София ще бъде една от общо осем местоположения в Европа, в които ще има построени нови високоизчислителни машини. В три от тях – Каяни (Финландия), Барселона (Испания) и Болоня (Италия), ще бъдат построени най-модерните машини в Европейски Съюз до този миг, като те ще бъдат напълно европейска благосъстоятелност. Според изчисленията на Европейска комисия, трите клъстера автоматизирано ще се трансфорат в най-мощните суперкомпютри в целия свят, измествайки всички от сегашния лист TOP500, който подрежда най-бързите машини в света.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Столицата на България попада във втората група – дружно с Бисен (Люксембург), Миню (Португалия), Острава (Чехия) и Марибор (Швеция). Машините в тези градове ще бъдат с малко по-ниска мощ. Докато първата група суперкомпютри ще може да прави сред 150 и 200 милиона милиарда калкулации в секунда, българският и останалите четири клъстера ще вършат " едвам " 4 милиона милиарда интервенции в секунда. Машините би трябвало да проработят във втората половина на 2020 година

Според Роберто Виола " компютърът, който ще бъде построен в България, е толкоз мощен, колкото компютъра в НАСА. Той ще бъде измежду първите 10 в Европа и измежду първите 50 в света ", разяснява той по време на конференцията.

Кой ще я употребява и защо

Клъстерът в София ще бъде съсобственост сред страната и Европа (през програмата EuroHPC JU). Според Европейската комисия всеки суперкомпютър ще бъде разполагаем на всички консуматори в Европа и ще може да се употребява от научната общественост, бизнеса и страната, като се употребява за разработки в областта на опазването на здравето, климата, симулация на произшествия, фармацевтика, разбор на аеродинамика, симулации на нуклеарни реактори, киберсигурност и други.

Фактът, че София ще е един от едвам осемте центъра в Европейски Съюз значи, че страната ще успее да резервира лидерската си позиция в района. България разполага с един от най-мощните суперкомпютри на Балканите и през днешния ден, " Авитохол ", като той се намира в Българска академия на науките. Неговата цена обаче, платена през 2015 година, е 4 млн. $ – неведнъж по-ниска, в сравнение с тази, която ще бъде платена в този момент. " Авитохол " продължава да е деен и сега и се употребява най-вече за научна активност, с дребни изключения с бизнес устременост.

Парите са част от общо 1 милиарда евро, които са планувани за инвестиция във високоизчислителни машини до 2020 година През идващия бюджетен интервал, до 2027 година, тази сума е 2.8 милиарда евро, което значи сигурни спомагателни вложения в този бранш в България.

Европейският съюз трансформира суперкомпютрите в един от целите си, откакто сега измежду 10-те най-мощни машини в света единствено една е в съюза – SuperMUC-NG в Германия. Останалите суперкомпютри, като се изключи един швейцарски и един японски, се намират в Съединени американски щати и Китай.

Високоизчислителните машини се употребяват за симулация на модели в съвсем всички вероятни посоки - от произшествия на коли за по-висока сигурност, до следене на климатичните промени, по-точни прогнози за трусове, а в България суперкомпютрите се употребяват и за следене на чистотата на въздуха. В последните години изчислителната им мощ пораства експоненциално, както и вложенията в тях от страна на най-големите стопански системи, които се борят за превъзходство в най-високия клас изчислителни технологии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР