Новият суперкомпютър Frontier оглави класацията за най-мощната машина от такъв

...
Новият суперкомпютър Frontier оглави класацията за най-мощната машина от такъв
Коментари Харесай

Това е новият най-мощен суперкомпютър в света

Новият суперкомпютър Frontier оглави класацията за най-мощната машина от подобен вид с вета. Той сложи и международен връх, като стана първият суперкомпютър, който надскача 1 екзафлоп изчислитена мощ, оповестява Tom's Hardware.

Frontier се намира в Съединени американски щати, като е по-бърз от седемте последващи в класацията суперкомпютъра взети дружно. Той доближава 1,102 екзафлопа в секунда при непрекъснато натоварване, като има пикова скорост на изчисленията от 1,69 екзафлопа.

Освен това машината към момента не е достигнала своя най-много. С спомагателни настройки и рационализиране тя може да доближи и 2 екзафлопа. Един екзафлоп е еднакъв на 1 квинтилион интервенции с плаваща запетая в секунда.

Frontier е и най-мощната система за калкулации за изкуствен интелект. Тя доближава 6,88 екзафлопа скорост, което е равно на 68 млн. указания в секунда за всеки от 86-те милиарда "неврони ".

Машината е преди всичко и по енергийна успеваемост. Тя доближава 52,23 гигафлопа на ват, като употребява 21,1 мегавата сила при общоприети проби и 29 мегавата при цялостно натоварване.

Frontier употребява процесори AMD EPYC, които стават доста известни в света на суперкомпютрите. Пет машини от топ 10 употребяват такива чипове, както и 10 от топ 20. Чиповете на Intel са преобладаващи в общата ранглиста Топ 500, а тези на Nvidia са водещи при видеокартите. AMD се отличава при енергийната успеваемост, където има 8 суперкомпютъра в топ 10 и 17 в топ 20.

Frontier употребява общо 9408 възела, всеки с по един 64-ядрен AMD Trento процесор, 512GB DDR4 памет и 4 видеопроцесора MI250X. Общо машината има 602 112 процесорни ядра, 4,6 петабайта систематична памет и 37 888 видеопроцесора. Те имат общо 8 138 240 ядра и още 4,6 петабайта памет.

Системата се намира в Националната лаборатория в Оук Ридж в американския щат Тенеси. Тя е построена от 60 млн. елементи, като поради дефицита на чипове имаше известно закъснение. Центърът ѝ може да охлажда до 40 мегавата изчислителна мощ или колкото 30 000 семейства. Може да бъде уголемен и до 70 мегавата за бъдещи ъпгрейди.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР