Новият стикер, който ще определя екологичната категория на автомобила, ще

...
Новият стикер, който ще определя екологичната категория на автомобила, ще
Коментари Харесай

Край на фалшивите технически прегледи: Ще мерят спирачки и газове

Новият стикер, който ще дефинира екологичната категория на автомобила, ще се поставя при всеки нов механически обзор след 12 юли. В новия знак ще има чип! Каква информация ще съдържа той, кой ще можа да го чете? Как ще се ограничи до най-малко въздействието на чиновниците на пункта за Годишен механически обзор? Ето какво показа по тематиката пред Dir.bg шефът на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " Бойко Рановски.

 Бойко Рановски
Бойко Рановски
Снимка: Дир.бг

- Г-н Рановски, 12 юли е значима дата за всички притежатели на коли. След тази дата колите ще получават стикер с чип при прекосяване на механически обзор. Разкаже повече?
- Какво се трансформира? От 12 юли по отношение на измененията в Наредба №Н-32 за техническите прегледи при прекосяване на всеки автомобил на обзор ще бъдат измервани излъчванията, които отделя.

На тази база ще бъде определяна и екологична група на съответния автомобил.

Екологичните групи са пет. Петата група включва електрически хибридни транспортни средства, които не замърсяват околната среда. Останалите коли ще бъдат групирани от " Първа " до " Четвърта " според от датата на първа регистрация, екологичната норма избрана от завода-производител и съответните измервания, които ще се създадат сега на техническия обзор.

В Наредбата има посочени граници.

Когато автомобилът влиза в тези граници, му се разрешава да се движи. Ако автомобилът не влиза в нито една от избраните групи, значи той е механически нередовен и не следва да бъде пуснат в придвижване, а би трябвало да бъдат върнат. Дава му се период за премахване на повредите и след това да се яви на нов периодически обзор. Важна специфичност е това, че може в талона да написа евро 5, примерно, и това да подхожда на нормите, когато е създаден автомобилът, само че след 5 години обезценка нормите на газовете може да се други.

Реално какви газове отделя, ще се мери в пункта.


След 12 юли информацията от измерването на газовете ще се пази в пункта, а след 12 януари 2022-а тези стойности от измерването ще постъпват автоматизирано в системата на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ". И система ще споделя дали автомобилът е механически изправен и на коя екогрупа подхожда.  Снимка: Дир.бг
- Така пунктовете за ГТП действително ще станат единствено административно обслужващи прегледа?
- Така намесата на чиновник в пункта и съответна опция за манипулиране на тези стойности ще се сведат до най-малко. Между 12 юли и 12 януари отчитането на измервателните уреди ще става по настоящия ред, само че

от началото на 2022 година, когато ще стартираме да следим в действително време нормите на газовете, Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " ще дефинира дали колата е годна и механически добра, с цел да мине на обзор.

След 12 януари 2022 година стойностите от газовете и резултатите от измерването на спирачните старания ще постъпват автоматизирано в системата ни и системата ще дефинира дали да продължи прегледа, дали да се издаде еко стикер и с каква група, или колата не е изрядна и прегледът се стопира.

- В стикера ще има и вграден чип? Каква информация ще има в него?
- Целта ни е през стикера образно да може се прави инспекция коя екогрупа е колата. Иначе в чипа ще я има цялата информация от прегледа, данни за транспортното средство, данни за притежателя и данни за екологичната група. Чипът може да се чете и автоматизирано от отдалеченост от 20 метра.
 Ето по този начин ще наподобяват новите стикери
Ето по този начин ще наподобяват новите стикери
Снимка: Дир.бг
- Целта на всичко това е в дни на огромно замърсяване на въздуха в огромните градове да се лимитира придвижването на коли под избрана еконорма в избрани елементи, с цел да се понижи замърсяването? Как ще се дефинират коли от коя екогрупа може да се движат?
- Тези екологични групи се дефинират за потребностите на Столична община и огромните общини в България, където замърсяването на въздуха е най-голямо. По преценка на кметовете на общините ще могат да бъдат въвеждани интервали или дни за възбрана на влизане на замърсяващи коли в избрани зони.

- Как ще се следи това?
- По три метода. Има опция образно да се ревизира кой автомобил каква екологична група е. Може да се чете чипът отдалечено, а третата опция е по регистрационния номер на автомобила да се направи послание към нашата система и да се получи информация каква екологична група е.

- Камиони, рейсове и мотоциклети. При тях по какъв начин са регламентирани нещата?

- Стикерите са предопределени за леки коли и товарни коли до 3 тона и половина. Останалите няма да получават екологична група, защото те не са толкоз замърсяващи или влизането в централните елементи на градовете и сега е лимитирано. Камионите кардинално не се движат в централните зони на градовете, където вероятно ще има възбрана. Те имат избран ред за влизане - ден, час и място. Не влизат безсистемно и не замърсяват толкоз.

- Колите на газ по какъв начин ще минават на механически обзор?
- Измерването на излъчванията в пункта ще се прави при работа на мотора на съответния газ - природен газ или полутечен нефтен газ - според от системата, която е инсталирана.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
- Новият стикер ще е годен една година - от обзор до обзор?
- Точно по този начин. Автомобилите, които се записват за първи път - дали е нова кола или импорт, те минават първичен обзор в КАТ. Те няма да имат подобен екологичен стикер. Но по избор на притежателя или на този, който употребява коли, може да мине през пункт за механически обзор и

да му се направи единствено премерване на излъчванията, с цел да може да получи подобен екостикер .

Няма да минава отново на обзор, а единствено ще му се мерят излъчванията. Това става по негово предпочитание, в случай че има потребност да влиза в централни зони на огромните градове, в които може да се вкарват сходни забрани. Същото важи и чужденци, които по някаква причина обитават в страната за по-дълго време. Ако този автомобил ще се употребява в София, примерно, 6 месеца, притежателят на автомобила може да отиде в пункт за механически прегледи и да му се извърши премерване на газовете, с цел да му се издаде екостикер. Иначе в ден, в който в София ще има възбрана, той няма да може да влиза в неразрешените зони.

- Такива екостикери ще се издават във всеки пункт и във всеки град?
- Да. Ако човек идва от различен град в София, отново давам за образец, и колата му е с еконорма 2, а в София има възбрана за под еконорма 3, той няма да може да влиза в неразрешените зони. Ако на човек му се постанова да пътува, би трябвало да е наясно, че може и да има проблем с придвижването в дните със възбрана.

- От идната година и спирачките ще се мерят от централната системата на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация "?
- От 12 януари 2022 година при премерване на спирачните старания резултатите ще постъпват в осведомителната система на ИААА и софтуерът ще дефинира дали са в избраните граници. Ако всичко е обикновено, колата ще мине обзор. Ако има отклонения, системата ще спре прегледа автоматизирано.
 Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos
- Бележката за заплатен налог на колата към този момент става значителен документ, с цел да се мине автомобилът на обзор?
- От година към този момент сме свели до най-малко злоупотребите. Често се правеше номер с смяна на една цифра в егенето на притежателя, тъй че да излезе име на човек, който си е платил налога. Сега към този момент не може. От една година има връзка към системата на Министерство на вътрешните работи и при неверно ЕГН, системата регистрира неправда. И в случай че се опитва по този начин три пъти,

след третото неверно въвеждане системата блокира прегледа .

Три неверни въвеждания в един пункт стопират прегледа и автомобилът може да пристигна на идващия ден. Дори и да отиде в различен пункт и да опитва отново, системата няма да му разреши. Досега се минаваше сред капките, само че към този момент няма опция.

- Кой ще управлява придвижването на колите в дните със възбрана?
- Това е отговорност на общините. Има един законопроект за Изменение и допълнение на Закона за чистотата на въздуха. Там са написани текстове, които дават пълномощия на общините да вземат решение кои са зоните за надзор, какви ще са санкциите при нарушавания.

Общините би трябвало да намерят решение и за живущите в зоните, по какъв начин ще влизат хората с увреждания и така нататък

Ще има изключения, само че това ще го вземат решение общините. Те ще управляват процеса. Те ще имат информация за притежателя - физическо или юридическо лице, Булстат или ЕГН, екологичната група при прегледа и данни за самия обзор. Има един протокол, който се попълня при прегледа, в който се отразяват редовност на спирачки, чистачки, фарове, колани, светлини и така нататък Всичко това като информация ще излиза за разнообразни контролни органи. На общината, примерно, не им би трябвало информация дали чистачките работят, или не. На тях им би трябвало номер на автомобила, име на притежателя и каква е екологичната група. Ако някоя работа изиска да чете цялата информация, ще има такава опция.

- Чипът ще се записва ли от камерите на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ)?
- АПИ наблюдават придвижването на колата по регистрационния номер. Едно от нещата, които планираме, е да употребяваме данните за придвижването на колата от системата на АПИ. Сега се случва коли да минават обзор без да са в България. А в един предстоящ стадий ще можем да следим, в случай че колата е излязла от България, по какъв начин някой се опитва да мине на обзор.

След като е излязла и няма влизане, по какъв начин се явява на обзор?

Със информация за придвижването на колата няколко месеца обратно, ще засичаме по какъв начин и къде се движи. Все отново, с цел да стигне до пункта за обзор, би трябвало да мине от някъде. Ако системата не регистрира придвижване, ще го регистрира като рисков обзор и ние ще отидем на място, с цел да забележим какво се случва.

- Новият екостикер ще се отрази ли на налога на колата, тъй като може да се разграничава от екогрупата в талона?
- Не. Новият екостикер няма отношение към системата на налозите. Данъкът на автомобила се дефинират по екологичната категория, избрана от производителя и записана в свидетелството за регистрация. Новите екостикери са нужни за прилагане от общините за въвеждане на зони с ниски излъчвания и да се ограничи замърсяването. В този смисъл и с всички компании, които внасят уреди за премерване на газовете, сме правили срещи и с моя заповед е направено по този начин, че да въведем условия към софтуера с цел да е съчетаем с осведомителната система на ИА " Автомобилна администрация ". Всички вносители са осведомени с условията за установяване на параметрите и нямат искания. Не отстраняваме някой вносител. Всички компании, които оферират на пазара такива артикули, ще могат да се вържат към системата ни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР