Новият стар закон. По този начин председателят на Българското обединение

...
Новият стар закон. По този начин председателят на Българското обединение
Коментари Харесай

Шофьори искат изцяло нов пътен закон, а не поредните кърпежи

" Новият остарял закон. " По този метод ръководителят на Българското обединяване на водачите (БОШ) Христо Радков дефинира на конференция в Българска телеграфна агенция обсъжданите нови работни планове на Закона за придвижване по пътищата, Закона за водачите на моторни транспортни средства и Закона за пътните транспортни средства.

" Трябва да се направи напълно нов закон " , безапелационен е Радков. По думите му сегашният Закон за придвижване по пътищата би трябвало да спре да се кърпи, тъй като е променян към този момент над 100 пъти. " Ако го кърпим, оставаме в неговата идея. Останем ли в тази идея, не променяме нищо " , съобщи Радев.

Трябва напълно нов закон, с нова идея.

Вместо нов закон обаче обсъжданите работни планове на новите 3 закона в действителност съставляват същия остарял закон, само че преписан, с разменени места на членовете , изясни още Радев - " Законът е същият. Няма нова идея ".

 Бойко Рановски: Полицаят не би трябвало да преценя, а да работи с документи
Бойко Рановски: Полицаят не би трябвало да преценя, а да работи с документи

Предложение: Взимат брошура при 3 тежки нарушавания на пътя

Българското обединяване на водачите (БОШ) е новосформирано съдружие на всички водачи в България, изясни ръководителят. В страната ни има авто съюз, съдружие на професионалните водачи, а " БОШ е обединяване на всички водачи, тъй че да се пази техния интерес против част от институциите, които желаят да си вършат опити на нашия тил " (на гърба на водачите - бел. ред.), изясни Радков. Той добави, че БОШ е обединяване и пази ползите единствено на изрядните водачи.

Зам-председателят на БОШ и ръководител на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов също показа, че БОШ е обединяване на експерти, публични организации и хора, заинтригувани от тематиката " пътна сигурност ". Сдружението цели да се опълчи на бездействието на институциите , тъй че хората да схванат, че проблемите не са единствено във водачите. " Има една сентенция, че водачът е с единия крайник в гроба, с единия крайник в пандиза ", сподели Иванов и добави, че тази сентенция постоянно може да бъде съответстваща към ситуацията по нашите пътища.

Относно новите 3 закона той разяснява, че БОШ цели да даде съответни оферти, които да се вкарат в новите промени. " Идеята е една - като тръгнем по нашите пътища, да вървим фактически на разходка, а не на заравяне ", отсече Иванов.

" Странни закони се одобряват в нашата страна. " Това съобщи на конференцията Сергей Ценков - зам.-председател на БОШ и елементарен моторист, по думите му.

Според Ценков " когато наказваш, би трябвало и да поощряваш ". Законът у нас не правел това. " Ако има наказване за осъществено нарушение/престъпление, би трябвало да има поощрения и за изрядните водачи. Не може законът да се занимава единствено с санкции ", добави той. Като образец за такива поощрения за водачите, които прецизно съблюдават разпоредбите за придвижване по пътищата, Ценков уточни облекчение на налозите на тези водачи, олекотяване на възможни бъдещи санкции и други.

Относно предложенията на БОШ ръководителят Христо Радков стартира с данни от статистика на Министерство на вътрешните работи, а точно, че в България над 95% от отговорните за причиняването на ПТП са водачите на МПС . В другите страни този % бил към 60%. Министерство на вътрешните работи отчитали и че у нас над 53% от починалите по пътищата са същите тези водачи, които предизвикали злополуките. " Следователно съгласно управляващите водачите на МПС са една не изключително интелигентна група хора, които излизат на пътя, с цел да загинат или в случай че не съумеят, то най-малко да влязат в пандиза. Това съгласно вас обикновено ли е ", питат водачите. От тази статистика следва само, че " всеки от нас, излизайки заран, се цели или да почина, или да аргументи травматизъм ", ядоса се Радков.

 5 000 пътнически рейса у нас нямат колани
5 000 пътнически рейса у нас нямат колани

Не всички автобуси са пригодени за безвредните колани

Той разяснява и друга статистика на Министерство на вътрешните работи по отношение на новите правила за събаряне на номерата и взимането на книжките на водачите , за предварителна защита за починалите по пътищата. Според публични данни на ведомството за интервала от една година след влизането в действие на измененията (31 януари 2017 година - 31 януари 2018 година) за приложимост на алкохол, опиати и шофиране без брошура чиновниците на Министерство на вътрешните работи са свалили номерата на общо 14 339 автомобила .
За същия интервал са спрени от придвижване за липса на застраховка " Гражданска отговорност " и/или винетен стикер са 19 837 автомобила.
Взетите книжки за санкция, липса на застраховка или винетка са 20 475.

Радков обобщава - за посочения интервал след влизането в действие на измененията починалите по пътищата в резултат на произшествия са 698 души. За интервала от тъкмо една година преди този момент (31 януари 2016 година - 31 януари 2017 година), когато новите промени не бяха влезнали в действие, починалите по пътя са били 701 души, единствено 3 души повече.

Според ръководителят н БОШ тази статистика показвала и че цялата активност, която упражнява Министерство на вътрешните работи, цели тормоз и събиране на доходи в бюджета, а резултат за водачите няма.

" Министерство на вътрешните работи работи като приходна организация ", безапелационен е Радков.

 Ефективно разходване на фонд „ Пътна сигурност “ желае Цветанов
Ефективно разходване на фонд „ Пътна сигурност “ желае Цветанов

Закон за придвижване по пътищата се разделя на три

В хода на конференцията Йонко Иванов съобщи, че при правенето на измененията не са поканени специалисти от разнообразни сфери на сигурността на придвижването, тъй че разискването, което следва, да се избегне. По думите му България няма потребност от по този начин преписания нов закон, а от напълно нови текстове. В този подтекст Радков още веднъж акцентира, че новите 3 закона са същите текстове с разменени места на членовете. " Единственото, което е ново нещо, е законът за сервизите и частите втора ръка ", съобщи Радков.
Той изясни, че съгласно новия текст, в случай че се наложи човек да си смени самичък крушката на пътя или да вземе аварийна гума от автомобила на жена си, той предстои на глоба в размер от 1 000 лв. поради плануваните регистри и регистрации на частите втора ръка. В случая на посочения образец вземането на аварийна гума или друга част от различен автомобил можело да се преглежда като продажба. " Това е заплашителен абсурд. Не знам кой ще се наеме това да го вкара в транспортна комисия ", сподели още той.

 Единен регистрационен режим на автосервизите предлага Московски
Единен регистрационен режим на автосервизите предлага Московски

МТИТС желае обединен надзор и изясненост за произхода на аварийните елементи

На конференцията стана ясно и че Министерство на вътрешните работи харчат огромни средства за уреди за отчитане на скоростта и алкохол и опиати, само че в това време статистиката на ведомството гласяла, че злополуките и жертвите на пътя, породени заради тези аргументи, са малко - толкоз, колкото и починалите при конфликти с каруци, " само че никой не подхваща ограничения за това. "

Новите закони не решавали проблемите с пешеходните пътеки , които съществували у нас от край време.
Липсвало и уместно определение и дефиниране на думата " дете/деца " в закона.
Новата таблица за допустимите скорости на другите пътища от другите транспортни средства също била доста усложнена.
Скандално било и условието за възбрана за паркиране на 21 метра от пешеходните пътеки в обитаемоте места, което щяло да сътвори голям недостиг от паркоместа в огромните градове.


" Мечтаем за явен, прецизен и наличен за всички ръководещи транспортни средства хора закон ", прикани ръководителят на БОШ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР