Новият собственик на сградата на Полиграфическия комбинат е Алнуаими груп,

...
Новият собственик на сградата на Полиграфическия комбинат е Алнуаими груп,
Коментари Харесай

Оръжеен търговец е новият собственик на Полиграфическия комбинат

Новият притежател на постройката на Полиграфическия комбинат е " Алнуаими груп ", на иранеца с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими. Купувачът с български паспорт е притежател и на оръжейния търговец " Аполо инженеринг ". Сделката е станала през есента.

Предишният й притежател е сдружението " СФ-БТ ", което до предходната есен бе част от структурите на " Булгартабак ". Сделката е на цена от 25 млн. евро. Това оповестява capital.bg.

За договорка от края на октомври предходната година се схваща от сигнал до прокуратурата на неправителствената организация " Ние, жителите ", които виждат в нея евентуална корупция към разпределението на осребреното от синдиците на КТБ имущество на банката.

Преди година " Аполо инженеринг " изненадващо се появи в листата за систематизиране на първите 534 млн. лева от масата на несъстоятелността на КТБ като гарантиран заемодател с взимане за 3.94 млн. лева Така сдружението изпреварва останалите кредитори с помощта на тайнствен контракт за срочен заем от далечния 1 юли 2009 година, като като към него е подписан контракт за залог на вземания на 7 юни 2014 година - т.е. едвам 13 дни преди слагането на КТБ под специфичен контрол. Последният обаче не е вписан в Централния указател на особените залози и против него е имало несъгласие, което е почетено от Фонда за гарантиране на влоговете, което на собствен ред се апелира от " Аполо ".

Какви са проектите на новия притежател не е известно, като за няколкото месеца от договорката не се вижда активизация към постройка и тя продължава да стои празна, показва изданието.

Построената през 50-те години на предишния век постройка на някогашния Полиграфически комбинат беше част от медийната група на ВАЦ, като след рокадите в нейната благосъстоятелност остана под контрола на Венелина Гочева. През 2014 година беше продадена на " Карано пропъртис - България ", благосъстоятелност на едноименна лихтенщайнска компания. Още тогава индикациите бяха, че зад договорката стои Делян Пеевски, като постройката беше отдадена чартърен на " Благоевград БТ ", част от свързвания с депутата " Булгартабак холдинг ".

За парцела купувачът заплати на притежателите " Вестникарска група България " и " Медийна група България холдинг " 15 млн. евро. Впоследствие постройката беше трансферирана поетапно в " Благоевград БТ ", в " София БТ " и последно в учреденото преди година дъщерно сдружение " СФ-БТ ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР