Новият собственик на сградата на Полиграфическия комбинат е Алнуаими груп,

Новият собственик на сградата на Полиграфическия комбинат е Алнуаими груп, ...

Оръжеен търговец е новият собственик на Полиграфическия комбинат.Новият собственик на сградата на Полиграфическия комбинат е "Алнуаими груп", на иранеца с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими. Купувачът с български паспорт е собственик и на оръжейния търговец "Аполо инженеринг". Сделката е станала през есента.

Предишният й собственик е дружеството "СФ-БТ", което до миналата есен бе част от структурите на "Булгартабак". Сделката е на цена от 25 млн. евро. Това съобщава capital.bg.

За сделка от края на октомври миналата година се разбира от сигнал до прокуратурата на неправителствената организация "Ние, гражданите", които виждат в нея вероятна корупция около разпределението на осребреното от синдиците на КТБ имущество на банката.

Преди година "Аполо инженеринг" изненадващо се появи в списъка за разпределение на първите 534 млн. лв. от масата на несъстоятелността на КТБ като обезпечен кредитор с вземане за 3.94 млн. лв. Така дружеството изпреварва останалите кредитори благодарение на мистериозен договор за срочен заем от далечния 1 юли 2009 г., като като към него е сключен договор за залог на вземания на 7 юни 2014 г. - тоест едва 13 дни преди поставянето на КТБ под специален надзор. Последният обаче не е вписан в Централния регистър на особените залози и срещу него е имало възражение, което е уважено от Фонда за гарантиране на влоговете, което на свой ред се обжалва от "Аполо".

Какви са плановете на новия собственик не е известно, като за няколкото месеца от сделката не се вижда активизация около сграда и тя продължава да стои празна, посочва изданието.

Построената през 50-те години на миналия век сграда на бившия Полиграфически комбинат беше част от медийната група на ВАЦ, като след рокадите в нейната собственост остана под контрола на Венелина Гочева. През 2014 г. беше продадена на "Карано пропъртис - България", собственост на едноименна лихтенщайнска фирма. Още тогава индикациите бяха, че зад сделката стои Делян Пеевски, като сградата беше отдадена под наем на "Благоевград БТ", част от свързвания с депутата "Булгартабак холдинг".

За имота купувачът плати на собствениците "Вестникарска група България" и "Медийна група България холдинг" 15 млн. евро. Впоследствие сградата беше прехвърлена поетапно в "Благоевград БТ", в "София БТ" и последно в основаното преди година дъщерно дружество "СФ-БТ".

Източник: dnevnik.bg