Новият собственик на Левски Наско Сираков ще трябва да плати

...
Новият собственик на Левски Наско Сираков ще трябва да плати
Коментари Харесай

Сираков ще плаща данък на Столична община за акциите на "Левски"

Новият притежател на " Левски " Наско Сираков ще би трябвало да заплати налог към Столична община за придобиването на мажоритарния дял акции. Това стана ясно от отговор на кметството на питане на  " Сега ".

По закон сходно придобиване предстои на облагане с общински налог, даже и да става въпрос за безвъзмездно подаяние, както обществено беше оповестено в тази ситуация. И дължимият налог надлежно е към Столична община (б.ред. - защото непрекъснатият адрес на Сираков е в София), а не към Национална агенция за приходите. 

" Съгласно Закона за локалните налози и такси (ЗМДТ), при придобиване на имущество като подаяние се дължи локален налог. Данъкът се заплаща от приобретателя (дарения), в случай че при прехвърлянето не е контрактувано друго. Съгласно член 47 от ЗМДТ данъкът се начислява върху оценката на дареното имущество все още на прехвърлянето. Данъкът е в размер на 5% от оценката на дарението. Според член 31 алинея 1 т. 6 от ЗДМТ оценката на предприятия или дялове от тях се прави по пазарната им стойност или по счетоводни данни ", потвърдиха от Столична община пред " Сега ".

При това състояние на Сираков ще се наложи да заплати налог в доста огромен размер. Уставният капитал на " Левски " е 30 669 974 лева При това състояние номиналният капитал на неговия дял (86,6% от акциите) е в размер на 26 560 197,48 лева Така упоменатият общински налог от 5% би трябвало да е в размер на 1 328 009,87 лева

Все отново има и вид да се избегне заплащането на толкоз огромен налог. Има малка врата, съгласно която е допустимо да е имало и съглашение за минимална сума (може да е даже 1 лева.) при процеса на джиросване на акциите.

Наско Сираков към този момент отхвърля коментар за придобиването на собствеността на " Левски ", както и за проектите си за клуба. Той е заречен, че ще внесе уточнения на конференция на 10 юни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР