Новият склад на веригата е под наем и собственичката твърди,

...
Новият склад на веригата е под наем и собственичката твърди,
Коментари Харесай

Пламъците над "Аванти"

Новият склад на веригата е чартърен и собственичката твърди, че го е избрала поради денонощната лична защита на наемодателите.

© Цветелина Белутова Държавната машина, счита притежателят Татяна Попова, не демонстрира старание в следствието.Въпреки загубите от офанзивите бизнесът на " Аванти " пораства до 86 млн. лева доходи през предходната годинa Пожар в склад със стока и съоръжение за 4 млн. лева и в огромен магазин в столичния квартал " Люлин ". Дървени плашила пред магазините. Това е всекидневието на Татяна Попова, притежател на една от най-големите вериги за алкохол, цигари и захарни произведения " Аванти 777 ". Попова има подозрения кой в действителност желае бизнесът и фамилията ѝ да пострадат. С обороти, приближаващи 100 млн. лева, и 60 магазина в столицата и огромните градове " Аванти " е огромна цел.

До момента следствието за това какво е предизвикало пожара в склада на 4 юли предходната година и кой е хвърлил запалителна течност в магазина в " Люлин " предходната седмица са в задънена улица. Попова счита, че става въпрос за поръчка особено против нейната компания - складът да вземем за пример е запален от три страни. В алкохолния и цигарения отрасъл не могат да си обяснят офанзивата против тъкмо тази компания, само че подозират, че повода са ниските цени, които веригата реализира на множеството артикули. Кой от съперниците обаче би атакувал с огън, самата Попова и в сектора не знаят, тъй като палежите нямат аналог.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Да открият причинителя е дело на органите на реда. Попова счита, че по-опасни от палежите са точно незаинтересоваността на институциите към естествените компании и бавното и неенергично следствие. По този метод причинителите на покушенията против обектите ѝ остават анонимни и това в действителност прави средата за бизнес рискова, обобщава тя.

Верига от инцидентни съвпадения

Ето и историята в елементи, разказана от собственичката. Според нея пожарът в склада напълно не е инцидентен, а проверяващите не са довели до дъно събирането на доказателства. Тя пази известията от СОТ 161, съгласно които алармата в склада е изключена пет минути преди началото на пожара, а след това е включена. Според фотоси от защитата пожарът обгръща склада от трите ъгъла на постройката от близо 2000 кв.м. Веднага откакто пожарът е угасен, Попова снима всичко в постройката и го дава на Столична дирекция на вътрешните работи.
Управителят на " Аванти " Татяна Попова е безапелационна съм, че пожарите не са случайност.

Фотограф: Цветелина Белутова
Това, което й прави усещане, е, че има дупки в стените, през които може да влезе човек, които не са пробити от пожарната. Освен това в изгорелия склад е открита персоналната карта на юноша, представящ се за публицист. Впоследствие се оказва, че това е шестият му документ за идентичност и че той има регистрация за обир и подпалване.

След случая охранителната компания от самото начало твърди, че пожарът е плод на случайност и че са създали всичко допустимо да го изгасят. Собственикът на склада, в който " Аванти 777 " е чартърен и който няма различен бизнес, също очевидно не се интересува от собствеността си, макар че получава 23 хиляди лева месечен наем. Налага се " Аванти " да лепят нотариални предложения по оградата на изгорелия склад, с цел да го издирят за подпомагане.

В последна сметка първата пожаротехническа експертиза взема решение, че пожарът е зародил от самозапалила се батерия на количка за стока, която обслужва склада. " Оспорихме тази експертиза. На фотоси от изгорялото помещение ясно се вижда, че и батерията, и кабелът, и самата количка не са потърпевши от пожара. По наше искане прокуратурата назначи тройна пожаротехническа експертиза, чието умозаключение се чака всеки миг ", разяснява Попова.

Тя добавя, че е учудена от съвпаденията към пожара, на които никой от проверяващите не обръща внимание. Обяснява си изказванията на охранителната компания СОТ 161 с възможната заплаха да им бъде предявен правосъден иск за възнаграждение на вредите поради небрежност.

Стоката и оборудванията в склада са застраховани в ДЗИ, само че до 2 млн. лева Това е половината от действителната стойност на изгубената стока и имущество. Тъй като към момента няма прокурорско разпореждане, застрахователят няма съображение да заплати вредите, а Попова е съумяла да избави бизнеса си благодарение на комерсиалните си сътрудници и спомагателен заем от половин милион лв..
На фотосите от пожара ясно се вижда, че складът е бил разпален извън.

Фотограф: Татяна Попова
Вторият пожар

Веднага след пожара тя намира сложено до магазина " Аванти " в квартала, в който живее, дървено плашило, а полицията не може да си изясни посланието.
Почти година по-късно, през предходната седмица, пламва нов обект. Този път е магазин от веригата в столичния квартал " Люлин ". Съмнението в тази ситуация е изключено, тъй като има камери - става дума за палеж. Лицата на някои от подпалвачите, които разрушават магазина и хвърлят вътре запалителна течност, се виждат.

Щетите в магазина са оценени от застрахователя " Алианц " на 35 хиляди лева без Данък добавена стойност.

Въпреки това Попова се съмнява, че причинителите ще бъдат разкрити. Тя не може да си изясни случилото се с изключение на с офанзива от съперници, които не са удовлетворени от разрастването на бизнеса й. Конкретни имена обаче не желае да назове.

С минало на рафта

Основателката на " Аванти 777 " е родом от Кула, а неин комшия и другар от детинство е някогашният водач на Българска социалистическа партия Михаил Миков, а непосредствен прочут - проф. Андрей Пантев, който даже озвучава рекламата на веригата. Татяна Попова обаче твърди, че с тях не я свързват бизнес или политически връзки, а единствено другарски. " Не членувам в политически партии, даже не гласоподавам и няма по какъв начин пожарите да бъдат свързани с тези познанства ", счита тя.
Попова не счита, че случилото се има общо и с предходните й бизнеси. Тя е приключила стопанско ръководство в Свищов, работила е в " Кремиковци " и във боен цех, занимавала се е с търговия със Сърбия, до момента в който през 2006 година дружно с Бойко Илиев основава няколко компании, които са в основата на сегашната верига " Аванти ".

През 2012 година обаче двамата съдружници се разделят трагично. По това време Попова и Илиев, който сега също се занимава с магазини за алкохол и цигари, имат общо 14 магазина в столицата. Попова е заложила цялото си имущество, с цел да финансира активността на обектите, и се оказва, че общият бизнес е със отговорности 2.5 млн. лева към Национална агенция за приходите, снабдители, сътрудници и чиновници. Попова тегли заем 1.7 млн. лева от ОББ, която е единствената банка, която се престрашава да кредитира толкоз задлъжняла компания. И стартира да се разплаща с фирмите - производители и вносители на алкохол, цигари, захарни произведения, минерална вода. При раздялата през 2012 година част от личния състав на веригата минава към Илиев, а преди напускането Попова им прави проверки, при някои от тях открива неналичия и си търси парите по правосъден път, което също би могло да стимулира палежите.

Попова отбелязва, че двамата притежатели на магазина в " Люлин " (който е на франчайз) са предходни чиновници на общата компания, които са останали да работят с нея, само че пък са имали дружно с някогашния ѝ съучастник 2 декара земя в Божурище. " Възможно е някой да желае да мисля, че в основата на похищенията стои някогашният ми съучастник, с който не си приказваме от седем години. Категорична съм обаче, че протичащото се не е инцидентно ", споделя тя.

Попова отбелязва, че след раздялата със съдружника ѝ през 2012 година е получила предложение за покупка на бизнеса от Миню Стайков - притежател на " Винпром Карнобат ". Малко преди договорката обаче Попова се отхвърля да продава и резервира положителните си бизнес връзки с винпрома. До през днешния ден продажбата на алкохол от български производители съставлява 10% от оборота.

Попова не счита най-голямата верига за цигари, алкохол и вестници Lafka за директен съперник, защото асортиментът им е по-ограничен, а и поради нишата с лотарийни билети, която развиват. " Да продаваш лотарийни игри значи да осребряваш непрестанно дребни облаги и да очакваш да ти върнат парите след най-малко месец, избирам да ги вложа в друга стока ", споделя тя.

Фаза " феникс "

След пожара в склада Попова получава поддръжка от своите търговски и бизнес сътрудници. За да продължи да зарежда магазините си със стока, тя тегли заем половин милион лв., който съумява да погаси предварително през тази година.

" ОББ е моята банка от 2012 година, защото там срещнах единствената банкерка, която ме поддържа след раздялата ми със съдружника ми и повярва в бъдещето на веригата " Аванти ", споделя Попова и добавя, че несъмнено е била доста окуражена да се развива, тъй като " кой човек би изтеглил заем от 2 млн. лева безусловно самичък и би се разплатил с голям брой недоволни сътрудници за напълно къс период ".

В момента във веригата са включени 60 обекта, главно в София и огромните градове.

Фотограф: Цветелина Белутова
Истинският жест през предходната година обаче пристигнал от страна на производителите и вносителите на цигари, алкохол, захарни произведения. " Монделийз България " (шоколадовите артикули Milka), " Балдаран спринг ", производителите на изворна вода " Балдаран " и вносителите на бира " Биндинг България " безплатно заредили обектите със своите артикули. Компаниите - вносители на алкохол и безалкохолни питиета, се организирали да доставят до всеки от магазините на " Аванти " със личен превоз, без да желаят от веригата да покрива увеличените транспортни разноски. Освен това те подписали нови контракти, с които отсрочили заплащанията на компанията от един месец на два.

" Вносителите на алкохол демонстрират схващане към нас за повторно след 2012 година, когато разсрочиха вземанията си. Всичко това ни даде глътка въздух и продължихме да работим. Това се случи, тъй като имам вяра, че през годините сме потвърдили, че сме бяла компания, продаваме и работим за клиентите си, а това се отплаща ", споделя Попова. С усмивка прибавя, че най-голямата интензивност през предходната година от страна на институциите е била от страна на Национална агенция за приходите, които след изгарянето на склада влезнали на данъчна проверка във компанията.

В последна сметка финансовите резултати макар работата без личен склад най-малко месец са по-добри спрямо 2017 година (виж таблицата). Основните доходи идват от продажба на алкохол и цигари, при които обаче маржът е доста невисок. Затова Попова е разрешила всеки от обектите самичък да се доставя с цигари, като тя купува единствено за личните си магазини. Освен от огромните обороти магазините печелят и от мърчандайзинг – фирмите брандират обектите или разполагат на видно място стелажи със своите артикули.

" Рецептата е ясна – доста работа ", споделя Попова и твърди, че главното им конкурентно преимущество - ниските цени, идват от огромните обороти. " За нас няма сложни артикули за пласиране и неудовлетворени клиенти, ротацията е по-бавна единствено при скъпите уискита над 1000 лева, които се продават по една бутилка на година. "
22 години с фокус алкохол

Веригата магазини " Аванти ", в която главно се продава алкохол, е основана през 2006 година, като до 2012 година има 14 обекта в София. След това създателите й се разделят и Татяна Попова стартира да развива марката сама. В момента веригата включва 39 лични магазина и 21 обекта на франчайз, като вторите работят с цените на веригата и с нейната счетоводна стратегия. " Аванти " има главно софийски обекти, ситуирани на основни местоположения, два магазина в Бургас и по един във Варна, Видин, Своге, Пловдив и Божурище.

" През тази година бих разкрила нови магазини, стига да открия стимулирани чиновници или сътрудници за франчайз ", споделя Попова. Най-продаваният артикул в магазините от веригата като бройки е разтворимото Nescafe три в едно, само че през предходната топ продуктът е водка Zytnia от 200 мл.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР