Новият щам на COVID-19 е идентифициран през октомври, но пробата

...
Новият щам на COVID-19 е идентифициран през октомври, но пробата
Коментари Харесай

Вирусолог: Няма смисъл от паника заради новият щам на COVID-19


Новият вариант на COVID-19 е разпознат през октомври, само че тестът от пациент е взета през септември. До началото на декември излиза наяве, че той е засегнал много хора в южната и източна част на Англия - повече от 1100. Това съобщи в студиото на Българска национална телевизия вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова и добави, че появяването на разновидности е натурален постепенен развой при вирусите, в това число и за ковид ите, които имат доста по-нисък ритъм на смяна.

“Британският вариант ” е втората разновидност, при която е открито по-лесно разпространение на вируса, само че не е обвързвана с по-тежка клинична картина.

“Това, че някакъв вирус се популяризира по-лесно, по никакъв метод не значи, че е по-смъртоносен или предизвиква по-тежка клиника ”, акцентира проф. Александрова.

Ако клиничната картина беше по-тежка, заболеваемостта - по-дълга, а смъртността - по-висока, това към този момент щеше да ясно, безапелационна беше тя. За да се разбере какво ще е взаимоотношението с обезвреждащите тела и имунизациите, ще би трябвало да се опитва в лабораторни условия, продължи вирусологът и добави:

“Вече чухме, че с едната от новите ваксини няма да има проблеми, само че изрично това изисква нови проучвания. ”

По думите ѝ “засега има мотив да бъдем доста деликатни, доста внимателни, само че никога няма мотив за суматоха и за непотребна паника ”.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР